» » Зустріч учасників студентського наукового гуртка «Financial education/Фінансова просвіта»

Зустріч учасників студентського наукового гуртка «Financial education/Фінансова просвіта»

Дата: 4-11-2016, 14:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На факультеті фінансів ТНЕУ відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Financial education/Фінансова просвіта». Студенти 1-6 курсів факультету фінансів і викладачі кафедри фінансів імені С.І. Юрія (професор Кізима Т.О., доценти Карпишин Н.І., Коваль С.Л., Горин В.П., Письменний В.В.) та гості гуртка – доцент кафедри обліку в державному секторі економіки та сфері послуг Жукевич С.М. і член СНГ «Банківський аналітик» Тихонов А. зустрілися, щоб обговорити актуальні проблеми фінансового життя країни, міста, університету та факультету.
 
З презентацією про враження від форуму «Forum One Ukraine 2016», який відбувся у столичному Палаці «Україна» та зустрічі з всесвітньо відомими фінансовими експертами Робертом Кійосакі і Бодо Шефером виступила професор кафедри фінансів імені С.І. Юрія Кізима Т.О.
 
Тетяна Олексіївна наголосила на тому, що в сучасних умовах можна скористатися безмежними можливостями, які відкриває перед нами (а особливо – молодим поколінням) інформаційна ера; порадила, як вигідно і прагматично використовувати свої ресурси у нестабільному бізнес-середовищі, як зберегти у собі внутрішній стержень та мотивацію у найскладніших ситуаціях, як змінити та адаптувати мислення, щоб бачити ці нові можливості та перспективи.
 
Цікавою була розповідь про основні меседжі від світових бізнес-лідерів: почесного радника членів парламенту Євросоюзу, власника ступеня МВА у сфері управління фінансами,бізнес-тренера Маркаде Турка; успішного фінансиста з Уол-Стріт, в портфоліо якого десяток гучних імен світових корпорацій Едварда Дубінського (до речі, уродженця Києва); успішного бізнесмена та бізнес-тренера, автор бестселера «Шлях до фінансової незалежності» Бодо Шефера; фінансового аналітика та практика Сенді Джадейджа; дипломованого бухгалтера і фінансового консультанта з питань оподаткування Тома Уілрайта; і нарешті — гуру фінансового консалтингу, автора серії книг з основ фінансової грамотності та інвестування РобертаКійосакі.
 
Наголошуючи на необхідності в сучасних умовах уміння позиціонувати себе не лише у бізнесі, але і в повсякденному житті, проф. Кізима Т.О. запропонувала кожному з присутніх у межах 30 секунд якнайвигідніше представити себе сусідові, що знаходився поруч, щоб зацікавити візаві до майбутньої співпраці. Однак виявилося, що таке просте, на перший погляд, завдання не так уже й легко зреалізувати на практиці (особливо, коли хочеться так багато розповісти про себе).
 
Наостанок Тетяна Олексіївна розповіла про особисте знайомство з Робертом Кійосакі, отриманий від нього автограф та чудову атмосферу, що панувала на форумі.
 
Учасники студентського наукового гуртка «Financial education/Фінансова просвіта» мали також можливість ознайомитися з результатами соціологічного опитуванняна тему: «Потреби споживачів на ринку фінансового консультування», яке провелив м. Тернополі студенти наукового гуртка: Сімора Софія (гр. Ф-11), Ковалькевич Таня (гр. Ф-11), Каплун Таня (гр. ФАМС-11), Гайдамака Оля(гр. ФАМС-11), Плонська Юля (гр. Ф-22), Биць Валя (гр. Ф-22), Луців Мар’яна(гр. Ф-33), Пилипчук Юля(гр. Ф-33), Карпишин Юра (гр. ФУПО-12).
 
Результати соціологічного опитування були представлені студентами групи Ф-2: Крамар Наталією, Дубчак Інною, Пташинською Аліною, Ямелинцем Андрієму формі презентації і мали доволі цікаве наповнення. Так, респондентами виступили 109 тернополян, з яких 97% є українцями за національністю. Серед опитаних людей 35% становили чоловіки і 65% – жінки. За соціальним статусом найбільше було студентів (49%), 35% – працівники, 10% – пенсіонери, інші категорії – 6%. За обсягом отримуваних доходів респондентирозподілилисянаступним чином: 1000-3000 грн. – 58% усіх опитаних, 3000-5000 грн. – 20%, 5000-7000 грн. – 14%, більше 7000 грн. – 8% респондентів.
 
Стосовно питань щодо необхідності впровадження фінансової грамотності серед населення отримано такі результати:
•      81% опитаних стверджують, що фінансова грамотність може суттєво покращити їхній матеріальний стан;
•      лише 60% планують свій особистий чи сімейний бюджет;
•      21% користується спеціалізованими комп’ютерними програмами для корегування та планування свого особистого бюджету;
•      68% мають чітке уявлення про механізми заощадження та накопичення коштів;
•      37% отримували персональні фінансові консультації.
 
Найбільше респондентів цікавлять такі види фінансового консультування: планування сімейного (особистого) бюджету – 30% опитаних, сплата податків і використання податкових пільг – 25%, вибір банківських продуктів – 14% та нарахування субсидій – 13%.
 
Серед пропозицій щодо надання першочергової інформації про формування сімейного бюджету респонденти обрали: рекомендації стосовно оптимізації власних витрат, поради щодо планування особистих доходів та рекомендації стосовномаксимально надійних і вигідних форм заощаджень.
 
Найбільше зацікавлять опитаних в межах проекту осіб питання оподаткування заробітної плати, надання податкових пільг, декларування доходів і сплати податку на майно.
 
Найцікавішою інформацією про банківські послуги респонденти вважають поради щодо вибору оптимального банківського депозиту, оптимального кредиту в банку та найвигіднішого способу здійснення грошових переказів.
 
Понад 30% респондентів вважають, що необхідну фінансову інформацію найзручніше можна було б отримати у незалежних фінансових консультантів, 13% – у фінансово-консалтингових фірмах та 17% – через консультування на інтернет–сайтах.
 
При оприлюдненні результатів соціологічного опитування велася жвава дискусія та обговорення результатів зі студентами–гуртківцями та запрошеними гостями.
 
Керівник наукового гуртка – доцент кафедри фінансів імені С.І. Юрія Карпишин Н.І. зазначила, що наступним етапом проведення соціологічних опитувань буде вивчення пропозиції щодо надання послуг на ринку фінансового консультування у місті Тернополі. Також Наталія Іванівнаподякувала усім присутнім за цікаве і змістовне спілкування та анонсувала наступну зустріч.