» » Відбулися Другі наукові читання пам’яті С.І. Юрія

Відбулися Другі наукові читання пам’яті С.І. Юрія

Дата: 30-11-2016, 12:16 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У понеділок, 28 листопада, в читальному залі Наукової бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ, відбулися Другі наукові читання пам’яті видатного українського вченого-економіста, людини, яка залишила неоціненний слід в житті нашого університету Сергія Ілліча Юрія. У заході, організованому колективом кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, взяли участь науковці та студенти ТНЕУ.
 
З вітальним словом до учасників зустрічі звернулася д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Кириленко Ольга Павлівна, яка представила до уваги присутніх основні віхи життєвого шляху Сергія Ілліча, його внесок у розвиток фінансової науки.
 
Працівники читального залу розгорнули для присутніх книжкову виставку «Флагман освіти і науки», матеріали якої містили відомості про життєвий шлях колишнього ректора та його наукові здобутки.
 
Упродовж наукових читань було заслухано чотири ґрунтовні доповіді.
 
Зокрема, із доповіддю «Виклики освіті: нові компетентності для майбутніх випускників» виступила д.е.н., професор, зав. кафедри міжнародного мене­джменту та маркетингу Сохацька Олена Миколаївна, яка акцентувала увагу на кардинальних змінах у глобальній економіці. Олена Миколаївна висвітлила сценарії розвитку вітчизняної ІТ – галузі, реалії вітчизняного та міжнародного фінансових ринків, основні засади функціонування криптовалюти Bitcoin, проблеми створення штучного інтелекту. Доповідач проінформувала учасників наукових читань про основні професії майбутнього та обґрунтувала ключові компетенції, якими повинен володіти майбутній випускник. 
 
К.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Малиняк Богдан Степанович презентував доповідь на тему: «Наукові розробки університету в реформі місцевого самоврядування», у якій окреслив стратегічні завдання університету, напрями співпраці, які пропонує кафедра фінансів ім. С.І. Юрія органам місцевого самоврядування.
 
Під час наукових читань виступила к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Дем’янюк Антоніна Вікторівна із доповіддю та тему: «Актуальні питання функціонування партиципаторного бюджету». Доповідачем було висвітлено пріоритетний напрям розвитку місцевого самоврядування в контексті реалізації державної політики України, а також обґрунтовано важливість забезпечення прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні. Дем’янюк А.В. зосередила увагу на теоретичних і практичних аспектах функціонування партиципаторного бюджету (бюджету участі), котрий забезпечує якісний та ефективний діалог між громадянами і органами місцевого самоврядування.
 
Аспірант кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Максимчук Олександр Сергійович презентував доповідь на тему: «Фінансова децентралізація: основні виклики для бюджетної системи України», у якій висвітлив цілі бюджетної децентралізації та її основні завдання. Максимчук О.С. обґрунтував ключові виклики, які закономірно постають перед бюджетною системою України в процесі запровадження децентралізації, а також ті позитиви, які будуть забезпечені завдяки їх подоланню.
 
У процесі наукової дискусії учасники заходу висвітлювали наукові погляди Сергія Ілліча Юрія й обґрунтовували власні думки щодо актуальних питань фінансової теорії та практики.
 
Сергій Ілліч був переконаний, що «вища школа тому і є вищою, бо повинна будити в людині спрагу до пізнання». Саме з цією метою колектив кафедри фінансів, яка найменована на честь Сергія Ілліча у рамках проведення заходів, присвячених вшануванню його пам’яті організував конкурс студентських наукових есе на тему: «Роздуми майбутнього фінансиста».
 
Участь у конкурсі взяли 32 студенти факультету фінансів та факультету банківського бізнесу Тернопільського національного економічного університету, Чернівецького торговельно-економічного інституту, Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола.
 
Журі визначило п’ять переможців, які були нагороджені грамотами та призами під час проведення Других наукових читань:
 
1 місце – Захарків Микола (студент четвертого курсу факультету фінансів);
2 місце – Пінкевич Катерина (студентка третього курсу факультету фінансів); Гулянич Мирон (студент Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ);
3 місце – Скобляк Тетяна (студентка третього курсу факультету фінансів); Корпан Василь (студент четвертого курсу факультету фінансів).