» » Відбувся Software Development Forum 5.0 для ІТ-фахівців

Відбувся Software Development Forum 5.0 для ІТ-фахівців

Дата: 16-11-2017, 17:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Десятого листопада у м. Київ відбулася наймасштабніша подія від Асоціації «ІТ України» – Software Development Forum 5.0. Участь у заході взяли представники провідних українських та міжнародних ІТ-компаній, міжнародних організацій, державних органів, вищих навчальних закладів та засобів масової інформації. Головними темами для обговорення під час події стали: глобальна конкуренція та місце в ній вітчизняної галузі інформаційних технологій, вплив індустрії на економіку країни, питання розвитку кадрового потенціалу та створення якісної системи технічної освіти.
Учасниками форуму були представники Тернопільського національного економічного університету: декан факультету комп’ютерних інформаційних технологій, д.т.н., професор М. П. Дивак та завідувач кафедри комп’ютерних наук, к.т.н., доцент А. В. Пукас. Зазначимо, що фахівців з розробки програмного забезпечення у ТНЕУ готують на кафедрі комп’ютерних наук.
Своїми враженнями від участі у заході поділився доц. А. В. Пукас: «Відрадно, що однією з ключових тем форуму було обговорення проблематики кадрового потенціалу та дефіциту спеціалістів для української ІТ-галузі. Зокрема, цікавим був виступ Президента Міжнародної федерації з обробки даних Майка Хінчі, в рамках панелі «ІТ-освіта: основи майбутнього», який поділився власним досвідом залучення до сфери інформаційних технологій молодого покоління на прикладі ірландської системи освіти».
Розповідає професор М. П. Дивак: «Особисто мене зацікавила доповідь Керрі Холлард, Президента та Генерального директора британської Global Sourcing Association, яка наголосила, що головні кроки, які потрібно зробити, щоб побудувати потужний бренд української ІТ-індустрії: об’єднання компаній та формування спільної позиції, розвиток індустріальних об’єднань всередині країни та встановлення тісних контактів з іноземними спільнотами, формування загального портфоліо успішних кейсів. Адже, як  клієнти шукають собі партнерів? Перший критерій – географічне положення. Другий – дивляться на країну, її імідж. І вже потім, якщо обидва пункти влаштовують, обирають компанію для співпраці. Тому бренд країни вкрай важливий для розвитку міжнародної торгівлі, а отже, і економіки цієї країни, - відзначала п. Холлард. Також пізнавальною для представників вищих навчальних закладів була дискусійна панель, на якій про можливості розвитку кадрового потенціалу та необхідність змін в системі освіти дискутували представники бізнесу, навчальних закладів та уряду. До цього обговорення, зокрема, долучилися представники Міністерства освіти України - перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, заступник Міністра Юрій Рашкевич, радн ик Міністра з питань цифрової компетентності Михайло Грищенко. Підсумком дискусійної панелі стала теза, що представникам бізнесу потрібно створювати навчальні центри для школярів та студентів, що зацікавлені в інформаційних технологіях».
За підсумками форуму було виокремлено ряд першочергових кроків: створення системи взаємодії між бізнесом, урядом, навчальними закладами та міжнародними організаціями для досягнення синергетичного ефекту; зміни у трудовому кодексі, міграційній та податковій політиці, системі освіти; просування бренду України; розвиток внутрішнього ринку та продуктових українських компаній. За результатами експертної оцінки до 2025 року експортний потенціал галузі має зрости до $8,4 млрд, а кількість робочих місць збільшиться до понад 240 тис. фахівців, тому потреба на ІТ-фахівців лише зростатиме.