» » Студенти ФББ спілкувалися з топ-менеджером НБУ

Студенти ФББ спілкувалися з топ-менеджером НБУ

Дата: 21-11-2017, 14:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 16 листопада на запрошення ректора Тернопільського національного економічного університету проф. А. І. Крисоватого відкриту лекцію для студентів факультету банківського бізнесу прочитав директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Сергій Ніколайчук. Тематика лекції стосувалася  пріоритетних напрямів дослідницької діяльності НБУ та програми співпраці з науковцями.
 
Сергій Ніколайчук у своїй доповіді описав основні результати дослідницької діяльності НБУ у 2015-2017 рр., а також виокремив  дослідницькі пріоритети НБУ у 2017-2020 роках, зокрема такі напрями: монетарна політика (питання, пов’язані з переходом до інфляційного таргетування), фінансова стабільність (теми мікро- та макропруденційної політики), а також макроекономічне моделювання і прогнозування (розвиток структурних та економетричних моделей).
 
Під час зустрічі було розкрито питання про розповсюдження шоків, якість активів та банківського кредитування в Україні під час конфлікту на сході. На базі таких даних як: балансові звіти про фінансові результати банків, банківські кредити у розрізі регіонів, розміщення банківських філій було окреслено такі результати дослідження: 1) банки, які надавали раніше більше кредитів у зоні конфлікту, мають гіршу якість активів і значне скорочення кредитування; 2)шок поширюється на інші регіональні ринки, але його вплив зменшується у міру віддаленості ринку від зони конфлікту; 3)ефект повернення до головного офісу: більш чутливі до конфлікту банки скорочують кредитування у віддалених від головного офісу регіонах.
 
Наприкінці презентації Сергій Ніколайчук  ознайомив студентів з календарем наукових заходів, які плануються у Національному банку України, таких як щорічні наукові конференції та семінари,  розповів про програми стажування для молодих науковців та запропонував актуальні теми для дипломних робіт і дисертацій.
 
Пропонуємо усім бажаючим ознайомитися з презентацією лекції, яка розміщена у додатку.