» » У ТНЕУ науковці разом з казначеями-практиками обговорювали переваги й проблеми застосування програмно-цільового методу бюджетування

У ТНЕУ науковці разом з казначеями-практиками обговорювали переваги й проблеми застосування програмно-цільового методу бюджетування

Дата: 21-11-2017, 16:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 21 листопада 2017 року в Тернопільському національному економічному університеті відбулася науково-практична конференція «Програмно-цільовий метод бюджетування – інструмент підвищення ефективності управління місцевими фінансами», участь у якому взяла голова Державної казначейської служби України Тетяна Ярославівна Слюз, адміністрація вищого навчального закладу, професорсько-викладацький колектив факультету фінансів ТНЕУ, казначеї Тернопільської області, а також голови об’єднаних територіальних громад.
 
Організаторами зустрічі виступили Тернопільський національний економічний університет, Державна казначейська служба України, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада, Тернопільська міська рада.
 
Метою заходу було визначено ідентифікацію сучасних проблем застосування програмно-цільового методу бюджетування, вироблення практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління місцевими фінансами, налагодження дієвої співпраці університету та органів державної влади й місцевого самоврядування у сфері місцевих фінансів.
 
Відзначимо, що до участі у діалозі долучитися практики – представники об’єднаних територіальних громад Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Збаразького, Зборівського, Козівського, Кременецького, Лановецького, Монастириського, Підволочиського, Теребовлянського, Тернопільського, Чортківського, Шумського районів.
 
З вітальним словом до учасників науково-практичної конференції звернувся ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий: «Сьогоднішня зустріч є надзвичайно важливою, адже важко жити в умовах викликів і загроз. Завдяки таким заходам ми маємо нагоду об’єднати зусилля, щоб подумати про те, як зробити наше життя простішим і комфортнішим. Публічні фінанси вимагають особливої уваги, але разом з тим вони вимагають певних чітких правил гри. Думаю, що говорити про прозорість і чіткість для голів ОТГ – це говорити ні про що. Саме Ви зараз стоїте на перехресті незбалансованості і суб’єктивізму. Яким чином діяти? Яким чином розібратися у всіх нюансах законодавчої бази для того, щоб реалізувати свої бюджетні програми, щоб реалізувати те, чого хоче громада і яким чином не вийти за рамки закону. Саме такі заходи як сьогоднішній дають нам можливість зрозуміти чим ми можемо бути корисними один одному. Отож вітаю Вас у ТНЕУ й сподіваюся на плідну роботу».
 
Привітала присутніх голова Державної казначейської служби України, знана випускниця ТНЕУ Тетяна Ярославівна Слюз: «Дуже рада сьогодні перебувати у стінах альма-матер. Хочу відзначити, що це перший захід такого формату й перша область, яка об’єднала науковців, органи місцевої влади і казначеїв. Пишаюся, що цією областю є саме Тернопілля. Сподіваюся, що ми разом з Вами обміняємося думками й досвідом, а головне – обговоримо наявні проблеми. Навколо нас існує надзвичайно багато цікавої та корисної інформації, зокрема, у сфері публічних фінансів. Наше завдання – навчитися правильно нею користуватися. Ми тісно співпрацюємо з ТНЕУ – проводимо курси підвищення кваліфікації, організовуємо спільні конференції. Сподіваюся, що сьогодні звучатиме і критика, адже саме конструктивна критика дає нам можливість ефективно працювати й вирішити проблеми, які існують».
 
До вітальних слів долучився голова Тернопільської обласної ради Віктор Вікторович Овчарук: «Щиро вітаю усіх з відкриттям науково-практичної конференції, тематика якої є дуже актуальною, адже основа державної політики – це формування бюджету. Саме від того, як буде формуватися бюджет залежить розвиток нашої держави, а програмно-цільовий метод бюджетування й передбачає майбутнє бачення розвитку країни. Дякую організаторам конференції за те, що сьогодні дали нагоду нам об’єднатися і отримати корисну інформацію стосовно планування бюджету. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо побудувати дійсно сильну і заможну українську державу».
 
«Тематика сьогоднішньої зустрічі є актуальною. Ми живемо в умовах децентралізації, яка розпочалася саме з фінансової, бюджетної децентралізації. Працівники органів місцевої влади дуже відчувають ці процеси на своїй роботі, тому сподіваюся що сьогоднішня конференція буде ще одним поштовхом для успішного проведення реформ, які вже розпочалися. У даному процесі усі ми повинні бути партнерами, допомагати один одному, адже кожен з нас зацікавлений в успішній роботі. Тернопіль уже сімнадцятий рік працює за програмно-цільовим методом бюджетування. Думок стосовно його використання є багато – як позитивних, так і негативних. Це й зумовлює потребу в обговоренні. Отож сподіваюся на плідну дискусію», – зазначив міський голова Тернополя Сергій Віталійович Надал, вітаючи учасників конференції.
 
Приємно, що під час зустрічі з метою ефективної співпраці із залученням наукового потенціалу університету до розв’язання актуальних проблем та підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами територіальних громад було підписано Меморандум про співпрацю у сфері підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами територіальних громад між Тернопільським національним економічним університетом, Державною казначейською службою України та Тернопільською обласною радою.
 
До підписання Меморандуму запросили Тетяну Ярославівну Слюз, Андрія Ігоровича Крисоватого, Віктора Вікторовича Овчарука.
 
Учасники конференції мали нагоду заслухати актуальну інформацію, представлену в доповідях.
 
Ректор ТНЕУ А. І. Крисоватий розповів про програмно-цільовий метод бюджетування як один з інструментів підвищення ефективності управління місцевими фінансами, основною метою якого є отримання результату від використання ресурсів. Андрій Ігорович порівняв традиційний та програмно-цільовий метод бюджетування,  виокремив переваги застосування ПМЦ для громади і для органів місцевого самоврядування, а також проаналізував головні виклики, які виникають при застосування ПМЦ.
 
Тетяна Ярославівна Слюз у своїй доповіді «Казначейське обслуговування місцевих бюджетів: розвиток системи шляхом удосконалення механізмів із застосуванням новітніх сервісів» представила актуальну інформацію стосовно проблематики розміщення вільних залишків бюджетних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках, стосовно завершення бюджетного року, переваг і недоліків застосування програмно-цільового методу бюджетування, формування необхідної звітності, поінформувала присутніх про новинки нормативно-правових документів, які набули чинності, зміни у Бюджетному кодексі, окреслила напрями консультаційної допомоги учасникам бюджетного процесу, а також акцентувала увагу учасників заходу на використанні програмного продукту «Клієнт Казначейство». Одним з важливих питань, які розглядалися, був так званий «кадровий голод» у структурах Державної казначейської служби України.
 
Про досвід роботи за напрямом «Управління державними та місцевими фінансами», проведення тренінгів з ефективного управління фінансовими ресурсами територіальних громад для депутатів місцевих рад, громадських активістів, журналістів, службовців органів місцевого самоврядування, підготовку навчальної літератури, практичних посібників, проведення заходів з фінансової грамотності у доповіді «Співпраця науковців і практиків як важлива передумова підвищення ефективності управління місцевими фінансами» розповіла доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Ольга Павлівна Кириленко.
 
Богдан Степанович Малиняк, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, виступивши з доповіддю «Сучасні підходи до забезпечення ефективності видатків місцевих бюджетів», звернув увагу присутніх на те від чого залежить ефективність видатків, здійснив аналіз ефективності бюджетних програм, розповів про основні суб’єкти контролю за ефективністю, заходи для підвищення ефективності видатків.
 
Цікавими й актуальними були доповіді директора Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Степана Івановича Скибиляка «Актуальні питання планування і виконання місцевих бюджетів та реалізації контрольних повноважень фінансових органів» та голови Шумської міської ради (ОТГ) Володимира Євгеновича Плетюка «Проблеми та позитивний досвід планування і виконання бюджетів ОТГ».
 
Підсумував роботу учасників конференції ректор ТНЕУ, який виступив модератором зустрічі.
 
На завершення колеги взяли участь в акції «Об’єднаймо Україну», яка відбулася на майданчику біля флагштоків Тернопільського національного економічного університету.
 
Також голова Державної казначейської служби України Тетяна Ярославівна Слюз поспілкувалася зі студентським телебачення ТНЕУ й розповіла про важливість обговорення тематики науково-практичної конференції з представниками освітянської спільноти, про основні напрями роботи Державної казначейської служби України сьогодні, новації у роботі ДКСУ й поділилася враженням від перебування у ТНЕУ. У свою чергу ректор вищого навчального закладу поділився планами стосовно подальшої співпраці науковців університету з Державною казначейською службою України.
 
Дякуємо усім учасникам науково-практичної конференції за конструктивний діалог, плідну та ефективну роботу й сподіваємося на подальшу дієву співпрацю!


 









































Презентації
Завантажити