» » Спогад про Вчителя… (Андрій Крисоватий)

Спогад про Вчителя… (Андрій Крисоватий)

Дата: 30-01-2018, 15:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Професійна діяльність та виробничі стосунки – це лише частина, краплина життя шанованої людини з дуже чуйним серцем та щирою душею.
Згадується 1987 рік – рік першого знайомства із Сергієм Іллічем Юрієм, з людиною, яка є для мене не просто керівником і наставником, а й життєвим Вчителем простоти, добра, порядності та людяності.
 
Будучи студентами другого курсу обліково-економічного факультету престижної спеціальності «Ревізія і контроль», у серпні далекого 1987 року повернулися ми із Луганщини, де працював наш будівельний загін. Нас чекала досить цікава новина – спеціальність «Ревізію і контроль» перевели з обліково-економічного на фінансовий факультет, і ми стали студентами іншого факультету. Багато негативних емоцій, моментів незгоди із ректоратом та адміністрацією, виселення зі «свого» гуртожитку, – з таким «набором» представники наших груп прийшли на перше побачення із новим деканом – Сергієм Іллічем, адже знали всі – це його ідея і його задумка.

Сергій Ілліч вислухав нас, на декілька секунд задумався і почав виважено, без емоцій, з повагою говорити. Але говорив він не як адміністратор чи керівник, а як наставник і людина, яка не просто виправдовує свої вчинки, а вміло обґрунтовує свої поступки. «Ось дивіться… Чи може ревізор без знання специфіки фінансових потоків і особливостей побудови бюджетної системи держави професійно виконувати свою роботу?» – запитав він у нас. І цим одним запитанням він ніби відкрив для нас нове бачення нашого майбутнього.
Простота, доступність, порядність і щирість у своїх настановах – ось ті людські якості, що закарбувалися у пам’яті після цієї першої зустрічі із Сергієм Іллічем.

Відповідальність не тільки за те, що вже зроблено, а й за те, що планується зробити. Кредо Сергія Ілліча – не руйнувати, а створювати, формувати щось нове… 1992 рік – рік створення нової кафедри міжнародних фінансово-кредитних відносин і податків. На той час вся монополія на міжнародні зв’язки зосереджувалася на факультеті міжнародного бізнесу і менеджменту. І Сергій Ілліч, будучи креативним і комунікабельним, зумів у структурі фінансового факультету сформувати кафедру, діяльність якої пов’язувалася з інтеграцією у європейський освітянський простір. Але постала одна проблема – відсутність приміщення для кафедри. Це не зупинило Сергія Ілліча. Він викликав мене, тоді ще викладача кафедри міжнародних фінансово-кредитних відносин і податків, і сказав: «Є аудиторія 1416. Завантаженість її 60%. Аудиторія спланована неефективно, адже там неможливо проводити лекції для цілого потоку, а для практичних занять вона завелика. Потрібно зробити так, щоб і аудиторія залишилася, і приміщення для кафедри виокремити. Але зробити це потрібно без залучення інститутських коштів і за одну добу…». Сергій Ілліч ніколи не вказує, які методи і механізми необхідно використовувати. Він, ставлячи мету, завжди дає можливість підлеглому проявити свої здібності пошуку і реалізації задумів керівника. Так було і цього разу. «Ви працювали в будівельному загоні, от і дійте», – були його слова настанови. Нам вдалося без порушення графіку навчального процесу, не залучивши жодної інститутської копійки, за одну ніч збудувати стіну, яка розмежовувала аудиторію та кафедру.
Чого варті повчальні слова Сергія Ілліча, коли замість прочухана чи змістовного зауваження за недоліки у роботі він любив говорити: «Більше читайте художніх творів і детективів».

А спорт: Сергій Ілліч належав саме до тих керівників, хто не уявляє себе без фізичної культури і спорту, що надає легкості і сили. Ну а про волейбол уже й говорити годі. Цьому виду спорту було віддано серце і вільний час ще з Буковини.

Жіноча волейбольна команда університету неодноразово ставала призером першості країни у суперлізі. Багато скептиків радили Сергієві Іллічу: «Це заважка ноша для університету – утримувати команду екстра-класу». Але Сергій Ілліч на спорт не дивився однобічно, а всесторонньо, відзначаючи при цьому, що не університет для спорту, а спорт для розбудови університету. І це підтверджували і інші спортивні досягнення всієї університетської спортивної родини. Життєвість крилатої фрази Сергія Ілліча «Гривня, вкладена у спортивне життя університету, в майбутньому принесе нам не тільки збільшення кількості студентів-спортсменів, але і всієї студентської спільноти, піднесення її духу і волі до нових звершень» підтверджується сьогоденням.
Хто вперше зустрічав Сергія Ілліча і починав з ним спілкуватися, помічав у нього якусь певну замкнутість, нерішучість і скритність. Але це тільки на перший погляд. Глибина думки, чітке бачення предмета розмови, бездоганна ерудиція, вміння розмовляти на будь-яку тему – все це робило Сергія Ілліча цікавим співрозмовником і неперевершеним прикладом для наслідування.

Сергій Ілліч був тим, з ким і легко працювати, і є бажання творити щось нове. Дисциплінованість, вимогливість, відповідальність й особистий приклад домінували у ньому. І цей діловий, конструктивний настрій передавався працівникам, викладачам, усім тим, хто працював у ТНЕУ. І це додавало віри, віри у те, що все, що робиться – робиться виключно на благо університету, на благо майбутнього.
 

Ректор ТНЕУ професор Андрій Ігорович Крисоватий