» » «Вплив тіньової економіки на банківську систему України: основні проблеми і перспективи їх вирішення»

«Вплив тіньової економіки на банківську систему України: основні проблеми і перспективи їх вирішення»

Дата: 20-03-2018, 09:21 | Автор: студентка 2 курсу ФББ Василькова Юлія

 «Вплив тіньової економіки на банківську систему України: основні проблеми і перспективи їх вирішення» – саме такою була тема засідання наукового гуртка кафедри банківської справи «Грошова Парадигма», яке відбулося 19 березня.  На засідання був запрошений завідувач кафедри банківської справи, професор, д.е.н. Дзюблюк О. В., а також долучилися до участі викладачі кафедри: к.е.н., доцент Метлушко О. В., к.е.н., доцент Стечишин Т. Б. та куратори гуртка к.е.н., доцент Іващук О. О., к.е.н., доцент Малахова О. Л.
 
Голова науково гуртка Марія Дідик розпочала засідання словами:  «Поширення в Україні такого явища як тіньова економіка, обсяги фінансових ресурсів, що обертаються в цій сфері, є суттєвою перешкодою забезпеченню сталого розвитку економіки держави. За розміром тіньової економіки Україна в рейтингу посідає третє місце. Для порівняння, у розвинених країнах  показник тіньової економіки складає в середньому 7-12% ВВП, коли в Україні останніми роками – 40-45%».
 
Із ґрунтовними доповідями під час заходу виступили: студентка групи ЕА-21 Василькова Юлія та студент групи БСм-11 Руслан Клімович.
 
Василькова Юлія, під час своєї доповіді охарактеризувала рівень тіньової економіки України та системні фактори тінізації національної економіки, такі як:
– низька ефективність функціонування органів судової системи;
– недостатній захист прав на рухому та нерухому власність, включаючи права на фінансові активи;
– непередбачуваність змін у податковому законодавстві;
– високий рівень корупції.
 
Також було зазначено, що  стрімкого «відбілювання» української економіки очікувати поки не варто, оскільки недовіра українців до інститутів влади залишається вкрай високою – уряду довіряє лише 13% громадян, ВРУ – 9%, а Президенту – 22%.
 
Руслан Клімович виступив із доповіддю на тему: «Феномен тіньової економіки або життя в сутінках», під час якої розповів про чотири методи розрахунку тіньової економіки (витрати населення, електричний метод, монетарний метод та метод збитків підприємств).  Також Руслан зауважив, що тіньовий сектор існує через слабкість держави та її інституцій і нездатність суспільства щось змінити. Саме тому, на його думку, в суспільстві часто немає негативного ставлення до тіньовиків, що виживають як можуть. Навпаки, їх нерідко поважають як людей, яким вдалося знайти своє місце під сонцем. Оскільки тінь – це наслідок кволої держави, потрібно боротися не з нею, а з першопричинами, а саме з неефективністю економіки та бідністю, яку вона генерує.
 
Присутні на засіданні долучилися до жвавої дискусії. Зокрема, професор, д.е.н. Олександр Валерійович Дзюблюк зазначив, що головними механізмами відмивання коштів в Україні залишаються «конвертаційні центри», через які фонди перетікають з реального сектору економіки у тіньовий, а також використовуються для конвертування коштів у готівку і виведення її за межі держави.
 
Підсумувала результати наукового заходу голова гуртка Марія Дідик, подякувавши доповідачам за цікаві виступи та усім учасникам за обговорення теми наукового семінару.
 
І нехай кожен день буде продуктивним! До нових зустрічей!
 
 
студентка 2 курсу факультету банківського бізнесу
Василькова Юлія