» » В умовах функціонування правової держави – своя методика аналізу фактичного стану у юриспруденції…

В умовах функціонування правової держави – своя методика аналізу фактичного стану у юриспруденції…

Дата: 26-03-2018, 15:52 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ "Університетська думка"

 Відкриту лекцію на тему: «Методика аналізу фактичного стану у юриспруденції та проведення іспитів з врахуванням умов функціонування правової держави» майбутнім юристам 23 березня 2018 року в актовій залі юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету прочитав професор, Doktor Honoris Causa Фредерик Цолль (факультет Права та адміністрації Ягеллонського університету, м. Краків. Республіка Польща).
 
Студенти і викладачі юридичного факультету зацікавлено слухали лекцію Почесного Професора з Польщі. Враженнями від цікавої зустрічі поділилася четвертокурсниця Наталія Фігун (ПР-42):
 
– Я вже неодноразово відвідувала лекції професора Цолля і хочу сказати, що кожна його лекція, кожна зустріч із ним надзвичайно цікава і пізнавальна. Завжди з нетерпінням чекаю на приїзд Почесного Професора у стіни нашого юридичного факультету.
 
– Наталю, чим особливо цікава для Вас була лекція на тему: «Методика аналізу фактичного стану у юриспруденції та проведення іспитів з врахуванням умов функціонування правової держави», яку Ви прослухали сьогодні? Чим особливо вразила Вас?
–  Сьогоднішня лекція була дещо незвичною, адже професор Цолль розповідав нам про методику навчання правників у німецьких та польських вишах. Особливістю є те, що студентів навчають методикам вирішення практичних завдань. Тобто студенти мають можливість поєднувати теорію та практику. Також професор зазначив, що тестування як форма контролю є неефективною. Так, у Ягелонському університеті та Університеті м. Оснобрюк, де викладає професор, на внутрішніх іспитах студенти вирішують казуси, студентам не забороняють користуватися кодексами (бо ж у роботі ніхто їх від нас не відбирає), навпаки оцінюють вміння знайти необхідну норму та застосувати її для вирішення задачі. Під час лекції цікаво було дізнатися про державні екзамени для правників у Німеччині, які також проходять у формі казусів. Студенти дуже ретельно готуються до цих іспитів як в університеті, так і за його межами – на спеціальних курсах. А все тому, що державний екзамен дозволяється складати всього лише один раз, перездачі не існує. Студентів та викладачів нашого юридичного факультету ТНЕУ досить зацікавила така методика навчання, усі погодилися із її результативністю.
 
– Які запитання студентів юридичного факультету до Почесного Професора вважаєте найцікавішими?
–  Фредерику Цоллю наші студенти і викладачі ставили численні запитання, на які пан Професор охоче відповідав. Та найцікавіше було дізнатися про студентів, які все ж не здають державний екзамен. Професор зазначив, що приблизно 20% студентів у Німеччині не складають такого іспиту. Проте, саме завдяки таким іспитам, рівень підготовки правників у Німеччині є дуже високим.
 
– Адміністрація юридичного факультету має налагоджену співпрацю з іноземними науковцями, які часто діляться своїми знаннями і досвідом зі студентами ЮФ ТНЕУ. Наталю, що особисто Вам за усі чотири роки навчання на юридичному факультеті дали відкриті лекції іноземних професорів?
–  Відкриті лекції іноземних професорів для студентів юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету – це завжди цікавий досвід, адже ми маємо можливість подискутувати з лекторами і дізнатися від них багато нового і цікавого. Лекції професора Цолля особливо приємно відвідувати, адже, зазвичай, він читає їх українською мовою, якою володіє дуже добре. Такі зустрічі завжди мотивують студентів та скеровують нас до підкорення нових вершин.
                                                                                       
– Дякую, Наталю, за розмову і бажаю Вам обов’язково вийти на свою життєву вершину!

 
Розпитувала Марія Баліцька, 
головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»