» » Науковий семінар «Трансформація монетарної політики Федеральної Резервної системи США в контексті глобалізації»

Науковий семінар «Трансформація монетарної політики Федеральної Резервної системи США в контексті глобалізації»

Дата: 29-03-2018, 17:45 | Автор: студентка 3 курсу ФББ Грицуняк Ірина

 27 березня 2018 р. з ініціативи СНГ банківської справи «Банківський аналітик» відбувся науковий семінар на тему: «Трансформація монетарної політики Федеральної Резервної системи США в контексті глобалізації». Зі вступним словом виступила Ольга Гнатів, представивши присутніх на заході: д.е.к., професора Дзюблюка О. В., викладача Сегеду Л. М, к.е.н., доцента Балянт Г. Р., к.е.н., доцента Стечишин Т. Б., к.е.н., доцента Забчук Г. М. та к.е.н., к.е.н., старшого викладача Рудана В. Я. , к.е.н., доцента Чайковського Я. І. 
 
Ольга Гнатів наголосила на актуальності тематики заходу. Варто зазначити, що у ХХІ ст. Америка є гегемоном, виступаючи у ролі світового кредитора та глобального лідера. У всьому цьому вона зобов’язана ФРС – структурі, яка стоїть за спиною всієї американської політики.
 
Зі змістовними та ґрунтовними доповідями виступали Безкоровайний Євген, Руда Олена та Григор’єв Максим.
 
Доповідь на тему: «Історія монетарної політики США в період 1935-2006 рр.» представив Безкоровайний Євген. Студент наголосив, що на ФРС США накладається дуже велика відповідальність, пов'язана з необхідністю досягнення певних цілей, серед них: проведення грошово-кредитної політики, підтримання стабільності цін у країні, нагляд за діяльністю банків, протидія фінансовим кризам і багато іншого. Саме фінансові кризи та запровадження нових валютних систем стали індикатором ефективності центрального банку впливати як на банківську діяльність, так і на державну економіку загалом. ФРС США в повному обсязі не може забезпечити фінансової стабільності країни, причиною тому можна вважати глобальний вплив світових криз та невбачливі дії керівництва регулятора.
 
З доповіддю на тему: «Трансформація монетарної політики ФРС США під впливом кризових явищ і тенденцій (2007-2014рр.)» виступила Руда Олена, а Григор’єв Максим – з доповіддю на тему: «Виклики монетарній політиці США». Студент наголосив, що у 2017 р. розпочався новий етап монетарної стратегії ФРС, спрямований на боротьбу з інфляційними процесами в американській економіці, адже адміністрація Трампа проводить відкриту проінфляційну і протекціоністську політику. Нова монетарна парадигма складається з двох ключових блоків: поступове збільшення базових процентних ставок, які вже виросли до рівня 1,5-1,75%, і одночасно початок довгострокової програми вилучення надлишкової ліквідності. Якщо раніше ФРС реінвестувала кошти, отримані від погашення казначейських та іпотечних облігацій, в придбання нових цінних паперів (тобто повертала ліквідність на ринок), то в 2018 р. частина коштів, отриманих від погашення цінних паперів, буде залишатися в резерві, тобто вилучатися з ринку (на кінець поточного року, обсяг таких вилучень повинен збільшитися до $50 млрд. на місяць).
 
Після виступу доповідачів присутні подискутувати щодо розглянутих тем та висловили свої доповнення. Ольга Гнатів висловила подяку доповідачам за ґрунтовні виступи та всім учасникам семінару за активну участь.