» » Відбувся науковий семінар «Напрямки реформування системи регулювання ринку капіталів України»

Відбувся науковий семінар «Напрямки реформування системи регулювання ринку капіталів України»

Дата: 27-04-2018, 14:14 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 26 квітня 2018 р. з ініціативи учасників студентського наукового гуртка «Актуальні проблеми корпоративних фінансів» та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ відбувся науковий семінар на тему: «Напрямки реформування системи регулювання ринку капіталів України».
 
Метою наукового заходу було обговорення студентами, викладачами і практиками проблем що стосуються напрямів реформування системи регулювання ринку капіталів у національному та глобальному вимірах й обґрунтування на цій основі висновків і рекомендацій щодо моделі розвитку ринку капіталів, яка б підвищила рівень конкурентоспроможності економіки України.
 
Запрошеними гостями були: декан факультету фінансів ТНЕУ Андрій Ярославович Кізима, керівник Тернопільського відділення Ощадбанку Руслан Йосипович Баліцький, голова Правління кредитної спілки «Калина» Олег Орестович Луцишин.
 
З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися запрошені гості.
 
Декан факультету фінансів Кізима А. Я. привітав присутніх і підкреслив необхідність проведення таких заходів, які залучають і активізують молодь в пошуку відповідей на сьогоднішні виклики в економіці та виробляють у них системний підхід і вміння швидко аналізувати та приймати вірні рішення для вирішення назрілих проблем. Кізима А. Я. зауважив, що формально ринок капіталів в Україні існує, але реально повноцінним він не є: в Україні продовжується економічна криза спричинена, насамперед, військовими діями на сході України. Це означає, що інвестор буде насторожено відноситись до пропозицій вітчизняного ринку капіталів.
 
К.е.н., доц. кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування Стецько М. В., обґрунтовуючи необхідність проведення даного наукового заходу, звернув увагу присутніх на те, що на тлі фінансової кризи в Україні саме ринок капіталів є найменш реформованим у контексті глобальної конкурентоспроможності і зокрема визначив основні проблеми його розвитку:
 
– низький рівень глобальної конкурентоспроможності в Україні значною мірою є наслідком недорозвиненості ринку капіталів;
– вітчизняний ринок капіталів є частково інтегрованим в світовий фінансовий простір і його слід розглядати у контексті глобалізації економічних процесів та індексу глобальної конкурентоспроможності;
– фінансова глобалізація надає для суб’єктів фінансового ринку цілий ряд додаткових шансів. Водночас, слід ураховувати і додаткові ризики, що пов’язані із можливими зовнішніми викликами;
– для використання шансів та нейтралізації можливих ризиків необхідно провести ретельний аналіз сильних та слабких позицій вітчизняного ринку капіталів під кутом зору впливу процесів глобалізації та визначити основні напрямки його регулювання.
 
Змістовно та аргументовано, щодо процесів та проблем регулювання українського ринку капіталів виступив фахівець з питань небанківських фінансово-кредитних установ голова Правління кредитної спілки «Калина» О.О. Луцишин.
 
У своєму виступі він зазначив, що одним із способів отримання вигоди від процесів глобалізації є залучення коштів на міжнародних фінансових ринках. З іншого боку, глобалізація інтенсифікує міжнародну конкуренцію, у тому числі при обмежених фінансових ресурсах. Сучасне поглиблення фінансової глобалізації відбувається переважно за рахунок зростання обсягів іноземного банківського капіталу, валютних кредитів, іноземних прямих та портфельних інвестицій. У таких умовах необхідно проводити послідовну й адекватну політику, орієнтовану на зростання конкурентоспроможності економіки у контексті базових національних інтересів, активізацію участі у процесах міжнародної фінансової координації, стандартизації вимог, правил і норм, уніфікації та міждержавного узгодження заходів економічної політики.
 
Для використання переваг від міжнародної фінансової інтеграції слід створити умови, які б забезпечили вітчизняному ринку капіталів конкурентоспроможність та високі рейтингові оцінки.
 
Упродовж наукового семінару були обговорені проблемні питання у сфері формування і державного регулювання ринку капіталів:
 
– місце ринку капіталів України у контексті глобальної конкурентоспроможності;
– необхідність реформування ринку капіталів в умовах сучасної макроекономічної ситуації України;
– ринок капіталів: сучасні проблеми функціонування та напрями розвитку;
– роль та значення ринку капіталів в фінансовій системі України;
– тенденції розвитку світового ринку капіталів в умовах глобалізації;
– державне регулювання ринку капіталів як протидія його деградації;
– фінансові посередники та їхня роль у розвитку ринку капіталів та ін.
 
У процесі наукового диспуту студенти та молоді науковці мали можливість не лише представляти свої наукові розробки щодо напрямів розвитку складових ринку капіталів, але й обговорювати особистий довід, що пов’язаний із недосконалістю та проблемами на ринку капіталів.
 
Усі доповіді студентів були цікавими, змістовними та відзначалися актуальністю питань.
 
Підсумовуючи результати засідання, можна відзначити, що під час дискусії окреслилося коло нових проблем, що також потребують свого дослідження і стосуються не лише механізмів реорганізації складових ринку капіталів, але і питань використання переваг від міжнародної фінансової інтеграції, які б забезпечили конкурентні переваги вітчизняної економіки. Також учасники семінару висловили сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації, котрі стосуються реформування ринку капіталів в умовах сучасної макроекономічної ситуації України, будуть впровадженні у практику і сприятимуть забезпеченню економічного зростання та фінансовій стабільності у державі, матеріальному добробуту громадян, підвищенню рівня фінансової грамотності у суспільстві.