Відкрий для себе Африку!

Дата: 17-05-2018, 17:07 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 15 травня 2018 р. у Тернопільському національному економічному університеті за підтримки ІСС Ukraine відбувся форум «Україна – країни Африки: культурно-освітній та соціально-економічний діалог».
                    
Організаторами заходу виступили Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ), Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати (ІСС Ukraine), ГО «Африканська Рада в Україні» та ГО «Стратегічні інноваційні студії».
 
Форум став продовженням започаткованих у ТНЕУ в листопаді 2017 р. Африканських читань та відповідною платформою для дискусії, яка була  сфокусована на найважливіших питаннях україно-африканського співробітництва. В межах проведення форму учасники обговорили можливості зближення освітньо-наукового та культурного середовищ України та країн Африки, виявлення точок дотику та бар’єрів україно-африканського співробітництва, формування спільного бачення вирішення проблем співробітництва.
 
Хорошим початком форуму стало виконання африканських мотивів на етнічних барабанах представниками Центру східної культури «Білий лотос» (м. Тернопіль, керівник Микола Більчук).
 
Відкрила форум модератор, д. е. н., професор Ірина Іващук, яка  привітала учасників, зазначивши, що завдяки підтримці співорганізаторів такі заходи стають традиційними в ТНЕУ; висловила вдячність керівництву Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати, який  на форумі представляв віце-президент ICC Ukraine з питань реалізації підприємницької діяльності та інвестицій, директор Департаменту з питань взаємодії з країнами Близького Сходу та Африки Юрій Макаганчук; Президенту ГО «Африканська Рада в Україні» Діалло Ісса Садіо за партнерство; передала подяку від учасників форуму віце-президенту з питань регіонального співробітництва ICC Ukraine,  к. е. н. Тарасу Демкурі, який брав активну участь у проведенні перших Африканських читань. Ірина Іващук наголосила, що діалог  у культурній, освітній, соціальній, економічній сферах – це здатність та вміння чути один одного, двосторонній рух ідей, обмін, спілкування. Саме розвитку такого діалогу потребує  україно-африканське співробітництво. Форум має стати ще одним кроком у наближенні країн одна до одної та взаємопізнання, а Тернопільський національний економічний університет – це надійний майданчик для такої комунікації, адже тут навчаються студенти з африканських країн, які є носіями своєї культури, традицій, звичаїв.
 
До учасників форуму із вітальним словом звернувся перший проректор ТНЕУ, к. ф.-м. н., доцент Микола Шинкарик. Він передав вітання від ректора Тернопільського національного економічного університету д. е. н., професора Андрія Крисоватого та зазначив, що навчання іноземних студентів в університеті – одне із пріоритетних завдань, що важливо для успішної інтеграції в глобальний освітній простір.
 
Віце-президент Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати з питань реалізації підприємницької діяльності та інвестицій, директор Департаменту з питань взаємодії з країнами Близького Сходу та Африки Юрій Макаганчук подякував ТНЕУ за підтримку таких ініціатив, представникам діаспори африканських країн за приїзд, учасникам форуму за участь, передав вітання учасникам форуму від посла України в Республіці Сенегал Олександра Овчарова. Юрій Макаганчук ознайомив учасників із основними напрямами діяльності Міжнародної Торгової Палати; окреслив основні спільні з ТНЕУ ініціативи щодо розширення співробітництва з країнами Африки та розвитку франкомовної програми навчання, наголосивши, що з 1 вересня в контексті проведення року французької мови в Україні заплановано відповідні заходи, в тому числі й в освітній сфері. В процесі дискусії було обговорено питання залучення до україно-африканського співробітництва в освітній сфері європейських країн, зокрема Естонії, візит Президента якої в Україну заплановано на 21–22 травня 2018 р. Ще одним напрямом діалогу було: створення інтеграційного хабу, який має сприяти адаптації в Україні студентів з інших країн; розвиток державно-приватного партнерство в освітній сфері; працевлаштування іноземних студентів. Як наголосив Юрій Макаганчук,  Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати готовий до підтримки інноваційних проектів у розвитку україно-африканського співробітництва.
 
Президент ГО «Африканська Рада в Україні» Діалло Ісса Садіо привітав учасників круглого столу та зазначив, що такий форум, який у ТНЕУ проводиться вдруге, є  дуже важливим. Такі зустрічі мають проводитися частіше і такі ініціативи мають підтримувати й інші університети в Україні. Діалло Ісса Садіо аргументував думку, що для знищення країни не потрібно атомної бомби, достатньо зруйнувати систему освіти. Він пояснив, чому так багато людей хоче навчатися в Україні. Отримавши освіту в такому університеті, як наприклад, ТНЕУ, студенти повертаються на батьківщину з  якісними знаннями і можуть зробити для своєї країни та її економіки багато корисних справ. Діалло Ісса Садіо пояснив, чому ініціативи Тернопільського національного економічного університету за підтримки ICC Ukraine мають майбутнє – вони є основою комунікації між представниками різних країн. Варто виявляти такі ініціативи самостійно, залучати громадські організації, проводити інформаційну роботу, щоби в Україні більше знали про африканські країни, культуру, традиції, і навпаки, доносити інформацію про Україну в країни Африки.
 
Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність), д. е. н., професор Григорій Монастирський під час дискусії наголосив, що Африка та Україна є надзвичайно близькими, тому сьогодні маємо знайти точки дотику, щоб реалізувати спільні проекти в науковій, освітній та економічній сферах. Після візиту в Африку він написав вірша:
 
Ліси тропічні, хвилі океану –
Ти Чорна зірка у веселці барв.
Я полюбив Тебе, прекрасна Гано,
І в Африці залишив серця дар.
 
A tropical forest and waves of the ocean –
But you are the black star in blossoms of bow
I gave heart to Ghana with love and emotions
In Africa leaving my soul's gift I'd grown.
 
Виступаючи перед учасниками форуму, радник Міністра інфраструктури України, к. е. н. Віталій Запухляк зазначив, що він гордий з того, що навчався в Тернопільському національному економічному університеті, і такі ініціативи університету є на часі, бо Африка – це найбільш недооцінений континент нашої планети. А в умовах глобалізації тренд розвитку зміщуватиметься саме в цьому напрямку. До іноземних студентів він звернувся із словами: «Ваші країни – це майбутнє нашого світу, а Ви – це майбутнє Ваших країн. Це важка ноша, грандіозна відповідальність і водночас найбільша честь. Тому вчіться і будьте завжди відкритими до всього нового».
 
Директор ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина, к. е. н., доцент Ігор Таранов зазначив, що університет є відкритим для студентів з інших країн, але іноземні студенти мають пам’ятати, що тут, в університеті, в Україні, вони є посли своїх країн.
 
Представник земляцтва Республіки Конго в Україні Міссілу Муендо Рок подякував за організацію такого форуму і вказав, що освітня сфера – важливий напрям співробітництва. Україна має довготривалі відносини в освітній сфері з країнами Африки, в тому числі і з Конго, адже колись існували державні програми підтримки студентів, які вчилися за кордоном. Зараз таку можливість мають не всі. Представник земляцтва Конго наголосив, що існують і  проблеми із отриманням освіти, не завжди доступною є вартість навчання, тому українським університетам потрібно переглядати умови навчання, щоби вони могли конкурувати з університетами інших країн, які запрошують студентів на навчання. Особливий акцент було зроблено на вивченні української мови, оскільки це мова країни, де  іноземні студенти перебувають кілька років.
 
У діяльності форуму взяли участь  представники земляцтва Того в Україні Бруно Коссі Ахосей та Сільвен Сумуссу К. К. Бруно Коссі Ахосей подякував Україні за створення належних умов для навчання своїх співвітчизників. Результат навчання є очевидним – багато посадовців у Того здобували освіту в Україні. Для іноземних студентів здобуття якісної освіти в Україні – це отримання можливості працювати в своїх країнах. Разом з тим, він підтримав думку колег, що іноді складними для вирішення є питання отримання візової підтримки для студентів на навчання в Україні; актуальним залишається питання відтермінування оплати студентів, і  процедура поновлення на навчання є для них також дуже складною; працевлаштування.
 
Продовжили дискусії проректор з науково-педагогічної роботи (організаційна діяльність), д. е. н., професор Василь Брич; завідувач кафедри міжнародних економічних відносин ТНЕУ, д. е. н., професор Олена Сохацька та д. е. н., професор Євген Савельєв, які навели приклади успішної підтримки студентів в європейських країнах та наголосили на важливості організації проходження практики іноземних студентів на підприємствах та в установах. Було запропоновано створити перелік компаній та установ, які б погодилися приймати на практику студентів і забезпечили їх необхідними умовами, в тому числі й фахівцями зі знанням іноземної мови.
 
Активну участь у роботі форуму взяли  к. е. н., доцент Ірина Зварич, к. е. н., доцент Роман Зварич, к. е. н. Людмила Герман. У дискусії взяли участь к. е. н. Олег Коркушко та к. е. н. Ірина Гуменюк (Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж); радник міського голови Кам’янець-Подільської міської ради Вадим Кондрат; представник компанії «Адванта» Олег Гумен. До діяльності  форуму долучилися представники кафедр міжнародної економіки, міжнародних економічних відносин, міжнародного права, міжнародних відносин та дипломатії, міжнародного бізнесу та туризму, менеджменту та публічного управління та інших кафедр ТНЕУ, факультету банківського бізнесу, юридичного факультету  ТНЕУ та студенти.
 
Друга панель форуму присвячена студентським дискусіям, модератором якої була доцент кафедри міжнародної економіки ТНЕУ Ірина Зварич. Під час дискусії були представлені такі доповіді:
-     «Бідність» – студентка АМЕТ-41 ТНЕУ Маконга Малоба Грація (ДР Конго);
-     «Експлуатація ресурсів» – студентка АМЕТ-41 ТНЕУ Камона Кефу Ванесса (ДР Конго), батько якої долучився до форуму за допомогою скайп-зв’язку;
-     «Зростання інклюзивності серед українців (тернополян) та національних меншин (африканців)» – студенти АМЕТм-11 ТНЕУ Девіс Кометей Ашонг та Ампофо Патрік Куранчі (Гана). Вони разом з українськими студентками виступили також із африканським танцем, щоб підтвердити, що немає бар’єрів у спілкуванні та розумінні один одного;
-     «Міфи та реальність: відмінність української та африканської точок зору» – студент АМЕТ-31 ТНЕУ Брімах-Саллу Суллаіман (Сьєрра-Леоне). На форумі була представлена виставка фото Брімах-Саллу Суллаімана – як він бачить Україну, Тернопіль і українців;
-     «Гендерна нерівність в Україні та Гані» – студентка АМЕТ-31 ТНЕУ Фаустіна Анані (Гана).
 
У продовження діяльності форуму відбулася презентація студентами, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародна економіка», збірників проектів: «Якщо я стану президентом в ... Нігерії, Сьєрра-Леоне, Демократичній Республіці Конго» (група АМЕТ-31) та «Що збудувати в моїй країні? Інституційне будівництво в Африці» (АМЕТ-41).
 
Цікавим для учасників форуму стало зав’язування студентами хустки в африканському стилі модератору форуму Ірині Іващук.
 
На завершення форуму було презентовано перше видання проекту «ВІДКРИЙ ДЛЯ СЕБЕ АФРИКУ», підготовлене спільно Тернопільським національним економічним університетом з Українським національним комітетом Міжнародної Торгової Палати, до якого долучилися ГО «Африканська Рада в Україні» та ГО «Стратегічні інноваційні студії». Мета проекту – просвітницька, адже його основне завдання – це створення такого інформаційного простору, який заповнить вакуум знань про Африку та допоможе подолати стереотипи, які сформувалися в Україні про ці країни. Координатор проекту Ірина Іващук висловила подяку всій команді, яка підготувала це видання. І на закінчення озвучила основний мессендж форуму: «У Франсуази Саган  є такий вислів: «Тому, хто любить життя, ніколи не вистачить слів, щоби його описати». Напевне, мені й моїм колегам, які готували цей форум і видання, не вистачить жодних слів, щоби описати свою любов до цього теплого континенту, до його багатої історії, культури, традицій, звичаїв, людей... Її потрібно відчувати! Полюбіть її, Африку, сонячну землю, так, як це зробили ми!».