» » Творчі колективи ТНЕУ взяли участь у фестивалі «Цвіт вишиванки»

Творчі колективи ТНЕУ взяли участь у фестивалі «Цвіт вишиванки»

Дата: 15-05-2012, 10:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Народна вишивка – один із найдавніших видів декоративно-ужиткового мистецтва. Це не тільки майстерня творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. З давніх-давен і до сьогодні вишиванка є естетичним духовним самовираженням народу, його моральним етикетом, утвердженням краси земного життя. І рушники, і вишивані чоловічі та жіночі сорочки є оберегами, які в житті кожного українця мають значне національно-виховне значення.

З метою розвитку національної вишивки та вдосконалення пошиття українського костюма в Тернополі з 2007 року щорічно проходить Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки». Цього року він пройшов  на Театральному майдані протягом 12-13 травня і був присвячений Дню Матері. У зв’язку з цим організатори змінили формат святкової концертної програми, показавши жінку-матір у трьох іпостасях: матір-Богородицю, матір-Україну і рідну матір. Тому всі виконавці перед своїм виступом коротенько ділилися власними думками щодо місця і значення кожної із цих матерів у їхньому житті, а також розповідали про історію створення вишиванок, у яких виступали. 

Приємно, що учасниками V ювілейного фестивалю «Цвіт вишиванки», як і кожного року, стали окремі виконавці та творчі колективи ТНЕУ. Зокрема, 12 травня для тернополян та гостей міста своє пісенне мистецтво дарували гурт «Струни серця» народного художнього театру пісні «Для тебе» (художній керівник Алла Бінцаровська), солістки Тетяна Шарган, Тетяна Гриник, Катерина Іванчук, Оксана Балуцька, Оксана Корзун, дует «Вишиванка» та заслужений працівник культури України, відома співачка Світлана Сорочинська. А 13 травня дивували присутніх своєю виконавською майстерністю та оригінальними костюмами гурт «Краплинки» народного художнього театру пісні «Для тебе» (ТНЕУ), а також солісти цього колективу — Роксолана Залізняк та Ірина Кушнір, солісти театру пісні «Для  тебе» Наталія Цар, Ірина Новомлинська, Оксана Кузів, Владислав Васильків та студентка ТНЕУ Тетяна Івасенко. 

Приємно, що наш рідний Тернопіль по-весняному розцвів не тільки білим цвітом вишень, черешень та каштанів, а й різнобарвними кольорами нашої неповторної вишиванки в усіх її проявах, наповнився народним фольклором, піснями, танцями та виробами майстрів народної творчості.