» » ТНЕУ дбає про міжкультурний розвиток студентської молоді!

ТНЕУ дбає про міжкультурний розвиток студентської молоді!

Дата: 19-09-2018, 10:19 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»

 Рік французької мови в Україні офіційно стартував 18 вересня у Тернопільському національному економічному університеті. Ініціатором заходів виступив Навчально-науковий інститут міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, а співорганізатором  став факультет фінансів. У рамках свята відбулася презентація центру «Інтеграційний хаб країн Африки та Азії», який урочисто відкрили заступник директора Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України, Посол з надзвичайних доручень Юрій Анатолійович Пивоваров, ректор ТНЕУ, професор Андрій Ігорович Крисоватий і директор  Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, професор Ірина Олегівна Іващук.

 

Людмила Тарасівна ГЕРМАН, к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, заступник директора Центру «Інтеграційний хаб країн Африки та Азії»:

– Основна місія нашого центру – створення і розвиток платформи африканістики в Україні. Головними напрямами нашої діяльності є асиміляція науково-освітніх, соціальних та культурних інтересів іноземних студентів, залучення владних та бізнесових структур до роботи в рамках хабу,  проведення івентів, он-лайн конференцій, тренінгів з позиціонуванням іноземних тютерів, створення інтеграційних клубів…

Уже із завтрашнього дня почнуть функціонувати інтеграційні клуби, до яких  будуть залучені студенти та викладачі нашого інституту.

Африканістика на сьогодні дуже популярна у світі. В Англії, наприклад, є приблизно  100 подібних центрів,  понад 78 – у Франції…  В Україні є Центр дослідження Африки, який займається більше питаннями культури. Наш хаб створений для об’єднання усіх необхідних для міжнародної  інтеграції сфер: науково-освітньої, економічної, соціальної, культурної…

 

Людмила СИМАК навчається на 5 курсі магістратури у Навчально-науковому інституті міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина за спеціальністю «туризм»:

– Сьогодні для іноземних студентів різних факультетів було проведено вікторину. Ми хочемо, щоби люди більше дізналися про африканські та азіатські країни, прагнемо об’єднати різні культури – наших студентів та іноземних студентів, і з цією метою провели пізнавальну інтелектуально-творчу гру «Молодь інтегрується у світ: думки уголос», де студенти також мали нагоду перевірити свій рівень знань з англійської мови.

 

Наталія Іванівна КАРПИШИН, к.е.н, доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, координатор від факультету фінансів групи студентів, які брали участь в інтелектуальній грі:

– Вікторина була цікава тим, що проводилася англійською мовою, а це – одна із перших для наших студентів мовна практика та набутий досвід. До речі, наступного року бакалаври факультету фінансів, перед вступом до магістратури, складатимуть  ЗНО з англійської мови, і сьогодні вони мали можливість попрактикуватися з іноземної мови.

Участь в інтелектуально-творчій грі  – це також нові міжфакультетські знайомства та спілкування з іноземними студентами, які навчаються у ТНЕУ. Заради цього організатори так сформували групи, що у кожній були україномовні студенти та іноземні студенти.  Питання інтелектуальної гри стосувалися культури Африки, відтак студенти факультету фінансів розповідали те, що знали, а африканські студенти з Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина охоче доповнювали відповіді важливими деталями про свою країну. 

Така спільна справа легко згуртувала до сьогодні зовсім незнайомих людей, які весело вгадували, з якого континенту лине мелодія; прапор якої країни зображено на екрані монітора;  де знаходяться картини чи споруди, які пропонували ведучі заходу…  Три групи учасників спільними зусиллями малювали картинки та вгадували слово за жестами лідера…

Було розважально, цікаво, весело…

Перемогла дружба!

 

Слово – учасницям інтелектуально-творчої гри «Молодь інтегрується у світ: думки уголос»:

Тетяна СКОБЛЯК – магістрант факультету фінансів,  упродовж чотирьох років навчання була старостою групи, її високий рівень знань з  англійської мови (В2) засвідчує сертифікат Кембриджського університету,  активна учасниця різних гуртків, у тому числі наукових, відмінниця навчання:

– Для мене участь у вікторині – це нові знайомства, додаткова мовна практика, міжнародне спілкування, адже саме так українська молодь зможе інтегруватися у світ.

 

Вікторія ЦОКАЛО – першокурсниця, на факультеті фінансів навчається за освітньою програмою «Фінанси»,  її високий рівень знань з англійської мови  (С1) засвідчує сертифікат Кембриджського університету. Ще навчаючись у ЗОШ №7 м. Тернополя, Вікторія виграла, за програмою обміну школярів, flex і упродовж року навчалася в Америці, що значно закріпило її знання з англійської мови:

– Мені було дуже цікаво брати участь у вікторині, адже це нові знайомства і з ровесниками. І з старшокурсниками, що дуже важливо для мене – першокурсниці, це комунікації з іноземними студентами і мовна практика з англійської мови… І саме такі заходи, як інтелектуально-творчі ігри допомагають розвивати логічні знання і практикувати іноземну мову.

Найвеселішим, як на мене,  був конкурс «крокодил», коли ведучий вибирав учасника і тихо говорив йому слово, яке студент жестами показував своїй команді… Погодьтеся, це досить смішно, коли людина пробує показати, що вона – кокос ,чи вікно, чи Італія… До речі, перші два слова наша команда відгадала за три секунди, та й з рештою слів ми впоралися легко і швидко… Гарна ідея – проводити такі вікторини, бо вони єднають однодумців…

 

Марина МАРИНИЧ навчається на 1 курсі в магістратурі Навчально-науковому інституті міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина за спеціальністю «туризм»:  

– Участь у вікторині – можливість краще і вільніше спілкуватися англійською мовою, нагода розкрити себе і відчути одним цілим зі старшокурсниками нашого інституту – це я кажу як наймолодша учасниця інтелектуально-творчої гри  «Молодь інтегрується у світ: думки уголос», а ще – знайомство і дружба зі студентами факультету фінансів. Якщо говорити про конкурси, то мені найбільше припало до душі малювання визначних місць країн Європи та Азії. Ми усією командою малювали  Ейфелеву вежу (Франція, Париж), Арку «Дружба народів (Україна, Київ), Колізей (Італія, Рим)… Усього намалювали олівцями 17 зображень, найбільше використовуючи зелений колір, який асоцієються із емблемою нашого Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина. Відрадно, що у нашій вікторині перемогла дружба!

 

У той самий час у залі засідань ректорату Тернопільського національного економічного університету працював дискусійний майданчик «Африканістика: світові тенденції та вектори розвитку в Україні», у якому взяли участь заступник директора Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України, Посол з надзвичайних доручень Юрій Анатолійович Пивоваров, ректор ТНЕУ, професор Андрій Ігорович Крисоватий, проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна та інноваційна діяльність), професор Оксана Миронівна Десятнюк, директор  Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, професор Ірина Олегівна Іващук, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин НІІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина, професор Олена Миколаївна Сохацька, засновник Global Ukrainian Distribution, Investment and Trading Артем Гудков, зацікавлені у даній темі науковці ТНЕУ...

 

Вітаючи учасників дискусійного майданчика, ректор ТНЕУ А. І. Крисоватий вказав на можливості навчання українських студентів у Франції, зокрема в університетах Гренобля та Ліону; висловив приємність, що на заходах Тернопільського національного економічного університету присутній високоповажний гість з Міністерства закордонних справ України та висловив надію на подальшу співпрацю у розвитку африканістики, запевнивши, що ТНЕУ готовий до реалізації інноваційних ідей та продовжуватиме практичне втілення запланованих заходів з нагоди Року французької мови в Україні.

 

На важливості надання  якісних освітніх послуг для студентів з країн Африки та Азії наголошував заступник директора Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України, Посол з надзвичайних доручень Ю. А. Пивоваров, сказавши, що не потрібно гнатися за кількістю, адже важливо брати якістю, тобто створити серед Африканських країн бренд університету, який надає якісну освіту студентам. Також Юрій Анатолійович  акцентував увагу на необхідності розвитку  Франкомовних ініціатив в університеті  в рамках проведення Року французької мови  в Україні та зазначив, що Тернопільський національний економічний університет є дуже модерновим та креативним, не боїться конкуренції  та є першим закладом вищої освіти, який проводить заходи, присвячені Року французької мови в Україні. Посол впевнений, що ідеї хабу будуть реалізовані та підтримані на державному рівні.

 

Про важливість міжкультурної інтеграції в університеті та розвиток наукового співробітництва з країнами Африки говорила директор  Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, професор Ірина Олегівна Іващук, відзначивши високий рівень викладання дисциплін іноземними мовами для студентів інституту, а також те, що на сьогодні в університеті сформована група з іноземних студентів, які навчаються на французькій мові, створено мовні студентські клуби.

 

А Майдан знань ТНЕУ, задля урочистого відкриття Року французької мови в Україні, зібрав викладачів та студентів університету, викладачів та учнів тернопільських загальноосвітніх шкіл із поглибленим вивченням іноземних мов, які опісля позмагалися у квесті «Bonjour, l’annee francaise» («Привіт, французька мово»).

 

Про квест:

Оксана Іванівна ТУЛАЙ – д.е.н., професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, координатор  міжнародної діяльності факультету фінансів ТНЕУ:

– Сьогодні у ТНЕУ розпочалися заходи, присвячені Року французької мови, оголошеному в Україні. Факультет фінансів активно долучився до організації цих заходів. Зокрема до учнівсько-студентського квесту «Bonjour, l’annee francaise» – «Привіт, рік французької мови». До нашого університету завітали учні численних шкіл Тернополя, які вивчають французьку мову, разом зі своїми вчителями. Було сформовано сім команд, до кожної з яких входило 5 учнів, 1 іноземний студент-африканець, для якого французька мова є рідною, а також по 1 одному студенту з факультету фінансів чи Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, задля  того, щоби учні і студенти змогли інтегруватися та спілкуватися з носієм французької мови.

До знань французької мови учасники квесту були змушені додати ще й спортивні навички, адже саме за допомогою бігу їм вдавалося легше і швидше долати відстань між 7 локаціями, на одній із яких усіх чекав особливий сюрприз.

Учасники квесту повинні були відгадати історичну постать, яку майстерно зіграла  учениця Тернопільської загальноосвітньої спеціалізованої школи №7 з поглибленим вивченням іноземних мов Юлія Боднар. Приємно, що усі впізнали у дівчині, яка, в образі Анни Київської, читала вірш, королеву Франції Анну  – першу українку, яка розмовляла французькою мовою.

Результат квесту – нові знайомства учасників, міжкультурна комунікація, мовна практика, поштовх для міжнародної мобільності, профорієнтаційний аспект: учні тернопільських шкіл зрозуміли, що двері ТНЕУ завжди відчинені для майбутніх студентів, які прагнуть поглибити свої знання з іноземної, зокрема із французької мови.


Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»