» » Цифрова економіка та громадянська освіта

Цифрова економіка та громадянська освіта

Дата: 20-09-2018, 10:46 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 4-8 вересня 2018 р. д.е.н., проф., професор кафедри економічної теорії ТНЕУ Длугопольський О. В. взяв участь у міжнародній конференції «Brave New Worlds?! The Future of Democracy and Citizenship Education», організованій Європейською асоціацією громадянської освіти (Networking European Citizenship Education – NECЕ) у м. Марсель, Франція.

 

Неочікуваним для учасників із понад 40 країн було місце проведення заходу – колишня тютюнова фабрика в одному з найбільш кримінальних районів Марселя, яка сьогодні ревіталізована у сучасний соціо-культурний центр Friche la Belle de Mai, що став своєрідним місцем переговорів, діалогу й креативу для людей різного віку та інтересів.

 

Спікерами виступали громадські активісти із понад 50 країн світу. Окремою опцією конференції був передбачений воркшоп «Digitisation and Citizenship Education», який відбувся 5-6 вересня 2018 р. і був присвячений зміні громадянської освіти під впливом нових технологій, проблемам захисту приватного життя й особистих даних, протидії мові ненависті в Інтернеті, кібербезпеці тощо.

 

Тематика виступів стосувалася кризи західних ліберальних демократій та світових трендів т.з. «демократичних рецесій», поступу технологічних трансформацій, що дозволяють переводити у цифровий формат тексти, звуки і графічні об’єкти (digitisation), втраті контролю над багатьма процесами соціально-економічного життя, політичним маніпуляціям та ролі громадянської освіти в поступі демократії.   

 

Учасники конференції мали можливість попрацювати у міжнародних командах, налагоджуючи неформальні зв’язки, обмінятися досвідом проведення тренінгів в контексті громадянської освіти та демократії, створити проектні групи для роботи у майбутніх міжнародних проектах на перспективу.