» » 22 березня – Всесвітній день води

22 березня – Всесвітній день води

Дата: 22-03-2019, 17:42 | Автор: Кафедра екології та агрономії

 Водні ресурси у теперішніх умовах починають виконувати відчутну обмежувальну функцію в розміщенні населення, аграрному та індустріальному освоєнні окремих регіонів світу, та й нашої країни зокрема. Загострення водного дефіциту протікає на фоні недостатньої уваги до вирішення вже існуючих водогосподарсько-екологічних проблем та деградації природних водойм. Нині більше мільярда жителів планети не мають стабільного доступу до питної води. Актуальність та гострота водної проблеми спонукали світове товариство у 1993 році привернути увагу до її розв’язання та прийняти резолюцію № А/RES/47/193 про «Проведення Міжнародного дня водних ресурсів».  

 

У рамках його відзначення та задля поглиблення розуміння молоддю проблеми раціонального використання, охорони і відтворення водних ресурсів для студентів Тернопільського національного економічного університету  була проведена екскурсія на очисні споруди м. Тернополя та лабораторію хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП «Тернопільводоканал».

 

Студентський колектив люб’язно зустріли працівники відділу каналізаціних очисних споруд. Його начальник – Василь Степанович Тимчишин – цікаво розповів про історію підприємства та перспективи його подальшого розвитку на основі теперішньої співпраці з європейськими інвесторами, а майстер цього відділу Володимир Зіновійович Мерза провів для студентів екскурсію нижнім контуром очисних споруд.

 

Молодь мала нагоду побачити роботу станції очищення стічних вод, отримали вичерпну інформацію про технологічні особливості збору, очищення та відведення стоків, побачили роботу аераційних тенків, водойм для відстоювання та біологічного очищення забруднених вод. Побачене дійсно вражає, передусім масштабами, адже міська станція очищення стічних вод щодоби приймає 60 тисяч стічних вод з усього міста.

 

Міські очисні споруди у недалекому майбутньому чекають кардинальні зміни – вже з травня цього року розпочинають їх реконструкцію на що буде витрачено близько 300 млн грн. Її завершення заплановане на жовтень 2020 року.

 

Продовжилася екскурсія відвідинами лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води, яку провела завідуюча лабораторії Зоряна Петрівна Дідух. Два роки тому за кошти Європейського банку було повністю переоснащено лабораторне обладнання, яке дає змогу тепер контролювати якість питної води щонайменше за 45 показниками проти 28 при старому обладнанні. На комплектування нової лабораторії було витрачено близько 6 млн євро.

 

Придбання сучасного обладнання для хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води та для лабораторії водовідведення дали змогу забезпечити виконання вимог національних стандартів, а також вимог Директив Європейського Союзу щодо належного контролю за якістю питної води та стічних води.

 

Студенти, викладачі та університет висловлюють щиру подяку керівникові  КП «Тернопільводоканал» Володимирові Антоновичу Кузьмі, завідуючій лабораторії Зоряні Петрівні Дідух, працівникам відділу каналізаціних очисних споруд  Василеві Степановичу Тимчишину та Володимирові Зіновійовичу Мерзі за сприяння в організації та проведенні такої змістовної та пізнавальної акції.