» » Учасники Х Міжнародної конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології», АСІТ’2020 розпочали роботу!

Учасники Х Міжнародної конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології», АСІТ’2020 розпочали роботу!

Дата: 17-09-2020, 10:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті розпочали роботу учасники Х Міжнародної конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології» (10th International Conference «Advanced Computer Information Technologies»), ACIT’2020.

 

Вже традиційно організатори об’єднали свої зусилля, аби забезпечити якісну й ефективну роботу потужної інтелектуальної платформи, яка покликана дати відповіді на ряд актуальних питань, що стосуються розвитку сфери інформаційних технологій. Подія міжнародного масштабу є майданчиком для обміну прогресивними думками та новітніми ідеями, наукових пошуків і освітніх перспектив, обговорення результатів багаторічної співпраці та налагодження нових дієвих контактів для університетів-партнерів.

 

Цьогоріч учасниками конференції стали науковці із 53 країн – усіх континентів світу окрім Австралії, а організаторами є Західноукраїнський національний університет, Технологічний університет м. Деггендорф, Німеччина і Південночеський університет в Чеське Будейовіце.

 

Розпочали із пленарного засідання, під час якого виступив Вольфганг Дорнер – професор, директор інституту прикладної інформатики Технологічного інституту м. Деггендорф (Wolfgang Dorner – Head of Institute of Applied Informatics, Deggendorf Institute of Technology, Germany). Професор розповів про правила проведення цьогорічної  конференції і висловив сподівання на ефективну й результативну роботу.

 

З вітальним словом до учасників звернувся перший проректор університету Микола Шинкарик: «ІТ-галузь є однією з найбільш перспективних та інноваційних сфер сучасної економіки. Вона охоплює все ширші сфери діяльності, створює можливості для зростання ефективності виробництва, кардинальним чином змінює механізми функціонування багатьох інституцій. Тому всі держави світу докладають чималих зусиль для забезпечення розвитку інформаційної сфери, створення відповідного комп’ютерного середовища. Я переконаний, що результати АСІТ 2020 стануть ще однією сходинкою у поступі наших університетів і наших держав». Микола Іванович передав вітання від ректора Західноукраїнського національного університету Андрія Крисоватого.


Із м. Чеське Будецовіце з вітальним словом звернувся Лібор Досталек (Libor Dostalek – Professor of Institute of Applied Informatics, University of South Bohemia, Czech Republic).

 

Попередньо на стрім-сервер конференції були записані аудіопрезентації усіх доповідачів і кожен учасник має можливість переглядати їх в онлайн-режимі. На адресу організаційного комітету було надіслано 327 статей, з яких прийнято – 193, підготовлено 521 рецензія на статті.

 

«Для організації конференції, яка цьогоріч вимушено проходить в онлайн-режимі, створено чотири ZOOM-кімнати – одна для пленарного засідання, одна для роботи програмного комітету й дві для роботи секційних засідань, – зазначає співголова конференції, професор ЗУНУ Микола Дивак. – Конференція триватиме упродовж трьох днів. Працюватимуть науковці у 9 секціях, тематика яких стосуватиметься сучасних інформаційних комп'ютерних технологій, математичного моделювання, створення і розвитку спеціалізованих комп'ютерних систем, систем штучного інтелекту, програмних систем, інформаційних технологій в економіці, моделювання цифрового бізнесу, розумних мереж, кібербезпеки, ІТ-права, обробки зображень, а також інформаційних технологій в історичних науках».

 

Микола Петрович розповів і про історію конференції, яка розпочала свою роботу як школа-семінар для молодих науковців і студентів, а з часом переросла у масштабну міжнародну платформу співпраці й обміну напрацюваннями в сфері ІТ. Сьогодні матеріали конференції індексуються наукометричними базами даних Scopus та Web of Science.


У перший день роботи АСІТ’2020 працювало дві секції (S.1: Mathematical Modelling - Theory, Models and General Applications. S5: Information in Economic Activity and Digital Business Modelling), де презентовано 65 доповідей. І в цьому науковому середовищі наче не було кордонів між країнами, усі говорили єдиною мовою – мовою  науки...

 

Отож робота розпочалася! Конференція триватиме упродовж 16-18 вересня 2020 року.