» » Студенти і викладачі кафедри кафедри обліку і оподаткування ЗУНУ обговорювали новації в електронному документуванні

Студенти і викладачі кафедри кафедри обліку і оподаткування ЗУНУ обговорювали новації в електронному документуванні

Дата: 8-10-2020, 11:17 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Успішність людини полягає у її характері та емоційному інтелекті – здатності приділяти улюбленій справі не лише свій час, але й душу. Для досягнення успіху одного бажання недостатньо, потрібно докласти немало зусиль, продумати різні варіанти розгортання подій, врахувати ризики, конкуренцію, ринкові реалії тощо. Однак, приємно, що серед загалу знаходиться той, хто не боїться труднощів і впевнено крокує до мети. Колектив кафедри обліку і оподаткування факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету започаткував серію зустрічей з успішними у своїй справі особистостями, які мають чим поділитися зі студентами із власного кар’єрного досвіду.

 

Шостого жовтня 2020 р. на онлайн-зустріч було запрошено директора підприємства, яке працює для того, щоб допомогти клієнтам максимально оптимізувати роботу й ефективно управляти бізнесом – ТОВ «СОФТ СВІТ» Степанюка Сергія Богдановича.

 

У ході зустрічі було обговорено новації в електронному документуванні, захист облікової інформації та альтернативи класичним РРО.

 

Як зазначив Сергій Богданович, інформація – це золото ХХІ сторіччя, тому проблема безпечної та гарантованої доставки електронних документів нині актуальна як ніколи. Повсюдна інформатизація бізнесу призвела до того, що документи в електронному вигляді циркулюють в інформаційних системах, починаючи і закінчуючи свій життєвий цикл часто не будучи жодного разу роздрукованими. Безумовно, це великий плюс – економія часу, паперу, можливість моментально отримати необхідний документ. Однак, таке ведення документообігу вимагає постійної уваги служби інформаційної безпеки компанії: доступність документів в інформаційній системі може послужити погану службу, якщо захист інформації в ній не приділено належної уваги.

 

Тому доповідачем було зроблено акцент на необхідності дотримання таких основних правил захисту інформації. Розробити план безперервності бізнесу і дотримуватися стандартів кібербезпеки (тобто сформувати перелік дій, як швидко і максимально безболісно повернутися до роботи в разі форс-мажору). Резервні копії робити в «хмарі», тобто на віртуальних серверах в дата-центрі. Використовувати складні паролі. Сегментувати корпоративну мережу (тобто розділити її на кілька окремих модулів і жорстко контролювати обмін даними між ними). Встановити евристичні антивіруси, які реагують на незвичайну поведінку мережі, наприклад, на аномальний трафік. Використовувати захищені носії ключової інформації (токени) для зберігання ЕЦП. Кожного разу після змін в інфраструктурі, таких як впровадження нових програм або перехід на віддалений доступ – потрібно тестувати систему на стійкість до кіберзагроз. Надавати перевагу веб-рішенням замість десктопних. Проводити обов’язкові навчання працівників кібергігієні (як мінімум – не відкривати підозрілі посилання на пошті, FB і т.д). Проводити розмежування прав користувачів. Саме за дотримання таких правил – інформація буде збережена!

 

Крім того Сергій Богданович зупинився на основних перевагах програмних реєстраторів розрахункових операцій, які сьогодні активно використовуються у діяльності суб’єктів господарювання.

 

До діалогу долучилися учасники студентського наукового центру кафедри «Стандарт», студенти 3-5 курсів, які не лише ставили запитання доповідачу, а й теж підготували повідомлення у рамках обговорюваної тематики. Зокрема виступили Бондарук Олена та Біляшевич Анастасія.

 

Дякуємо Степанюку С. Б. за цікаву інформацію, студентам та викладачам кафедри обліку і оподаткування за активну участь у діалозі.

 

Модератор заходу: к.е.н., доцент Зарудна Н. Я.