» » 29 листопада 1968 року в Західноукраїнському національному університеті створено Студентське наукове товариство

29 листопада 1968 року в Західноукраїнському національному університеті створено Студентське наукове товариство

Дата: 29-11-2020, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  У 1960-х роках наш університет лише розпочинав свій шлях. В освітньому закладі, який з 1968 року носив назву Тернопільського факультету Київського інституту народного господарства навчалось 515 студентів, хоча ще за рік до цього – лише 75. Навчальний процес забезпечували 19 викладачів, з них 7 – з ученими ступенями. Зазвичай це були молоді перспективні науковці, які поряд з викладацькою роботою працювали над написанням статей, брали участь у наукових конференціях, готувалися до захисту дисертацій.

Поряд із викладацькою активізувалася й наукова робота студентів. При кожній кафедрі було створено 1–2 студентських наукових гуртки, в кожному з яких брали участь близько 20 осіб. У 1967–1968 н. р. на факультеті працювало 9 студентських гуртків і 17 секцій, у яких брали участь 352 особи. Практикувалося проведення засідань кафедр, де студенти звітували про наукову роботу, опрацювання додаткових джерел тощо.

1 червня 1968 р. відбулася Тернопільська міжвузівська теоретична конференція - конкурс студентських робіт з проблем суспільних наук. Кращими були визнані роботи студенток Тернопільського факультету КІНГ Н. Леськів та В. Волинської, яких нагородили грамотами і цінними подарунками.

У квітні наступного року на обласному конкурсі студентських наукових робіт 26 студентів ТФ КІНГ були нагороджені похвальними грамотами та преміями. Переможцями ж знову стали Н. Леськів та В. Волинська.

29 листопада 1968 р. на базі існуючих на факультеті наукових гуртків було створено Студентське наукове товариство (СНТ), яке очолювала рада, обрана на спільних зборах членів усіх гуртків, у кількості 9, а згодом 15 осіб. Основним завданням СНТ було здійснення систематичного контролю за ефективністю роботи студентських наукових гуртків, підготовка і проведення студентської наукової конференції та конкурсу на кращу наукову студентську роботу.

Вихід організації наукової роботи студентів на новий рівень одразу ж дав відчутні результати. Так у 1969 р. на республіканському конкурсі у Києві наукова робота Н. Леськів була удостоєна першої премії і увійшла до числа 20 кращих в Україні. Через рік дипломом І ступеня на республіканському конкурсі відзначили студентку Тернопільського факультету КІНГ О. Сус, а Н. Леськів стала другою.

У 1970 р. під егідою СНТ було проведено звітну студентську конференцію, в якій взяли участь 74 доповідачі, 7 студентських наукових робіт було висунуто на республіканський і 19 – на обласний конкурси.

Перші кроки молодого навчального закладу продемонстрували його чималий науковий потенціал, який з роками примножували і продовжують примножувати нові покоління молодих науковців.