» » Суботній неформат «Без краваток»

Суботній неформат «Без краваток»

Дата: 16-12-2020, 09:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Уже вкотре студенти СГФ проявляють  свою  зацікавленість найрізноманітнішими аспектами суспільного, навчального і глибоко-особистісного життя людини. Приємно дивує така різносторонність і багатогранність поглядів, бажань, устремлінь, прагнень і намагань максимально використати час навчання  і для професійного становлення, для особистісного й духовного зростання.

Черговий суботній неформат «Без краваток», організований студентським парламентом СГФ разом із священиком парафії Святого апостола Петра, катехитом отцем Пантелеймоном Зайцем запросив усіх охочих до кола духовного спілкування «Милосердя як вияв любові». Атмосфера добра, любові, бажання пізнання істини і духовної гармонії об’єднала  учасників цієї зустрічі. Кожен з присутніх міг не лише задати питання, яке хвилює його, а й поділитись своїм баченням тих чи інших проблем.

З легкої руки заступниці декана Оксани Коваль, налаштованість на відхід від буденності і долучення до найвищих людських цінностей виявилась надзвичайно продуктивною і у плані набуття нових знань, і кращого усвідомлення власного світовідчуття та світобачення. Цікаві думки, яскраві образи, метафоричні порівняння і притчі не залишили байдужими нікого з присутніх. Поради отця Пантелеймона (до речі Пантелеймон – з грецької «всемилостивий») дозволили багатьом присутнім не лише глибше зрозуміти різні аспекти  буття, а й розкрити грані своєї душі. Запитання молодих людей показали якими неординарними є наші студенти, як здатні тонко відчувати і реагувати на виклики сьогодення, а щонайважливіше – активно і діяльно прагнути зробити світ навколо себе кращим.

Обговорення, до якого активно залучились і   викладачі кафедри психології та соціальної роботи, показало, що сьогодні не можна жити виключно раціональним або виключно чуттєвим  життям, соціальна реальність вимагає нашої ангажованості. Вирішення соціально гострих злободенних питань потребує поєднання зусиль та об’єднання сфер впливу теології і соціально-психологічної науки. Саме тому, як відповідь на виклики секулярного чи, радше, постсекулярного суспільства в СГФ відкривається нова спеціальність «Соціальна теологія».

Очільник кафедри психології і соціальної роботи, професор Анатолій Фурман представив її освітню програму, зазначивши, що саме соціальна теологія поєднує трансцендентні сили з людським фактором. Вона надає соціальні докази існування Бога і примирення віри з соціальною реальністю.

Сьогодні соціальна теологія стає найбільш актуальною сферою академічних гуманітарних досліджень, а тому, як зазначив заступник завідувача кафедри, Андрій Гірняк, студенти різних спеціальностей, які хочуть поглиблено дізнатись про християнську теологічну традицію, раціонально осмислити  цілісну духовно-природно-соціальну реальність зможуть здобути магістерський ступінь, одержати державний диплом, що дозволяє займатися викладацькою діяльністю, піти в аспірантуру, докторантуру, одержати вчений ступінь.

Зустріч дозволила учасникам одержати багато нових знань, побачити різні ракурси звичних речей,  а для декого і одержати відповідь на свої невисловлені питання. Її дія не вичерпується часовими рамками онлайн-зустрічі, а й містить яскраво виражений ефект післядії, вона дійсно стала «феєрією добра у передріздвяний час».