Відбувся круглий стіл

Дата: 21-12-2020, 15:07 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 18 грудня 2020 року з ініціативи професорсько-викладацького складу кафедри банківського бізнесу ЗУНУ відбувся круглий стіл на тему «Стратегічні напрями роботи банків на ринку кредитування малого і середнього бізнесу».


У програмі круглого столу:

Кредитування МСБ в умовах COVID-19: вітчизняний і зарубіжний досвідДоповідач, д.е.н., професор кафедри банківського бізнесу Жанна Миколаївна Довгань.

Сучасний стан банківського кредитування малого і середнього бізнесу в УкраїніДоповідачк.е.н., доцент кафедри банківського бізнесу Ярослав Іванович Чайковський.

Модератором круглого столу виступила к.е.н., доцент кафедри банківського бізнесу Ольга Олегівна Іващук.

Доповідачами круглого столу ініціювалася дискусія з надзвичайно актуальних питань щодо стратегічних напрямів роботи банків з кредитування малого і середнього бізнесу.

Професор кафедри банківського бізнесу Ж. М. Довгань розглянула наступні аспекти:

вплив фінансової кризи, спровокованої COVID-19, на МСБ;
програми підтримки МСБ у зарубіжних країнах (країни ЄС, США, Канада);
політика реагування України на розвиток МСБ в умовах COVID-19;
стратегії банків у сфері кредитування МСБ

Ярослав Чайковський повідомив, що відповідно до даних Державного комітету статистики у 2019 р. в Україні частка МСП у загальній кількості суб’єктів господарювання складала 99,9%. МСБ і мікросегмент в першу чергу потребують кредитної підтримки. 

Банки досить активно диверсифікують свої портфелі та кредитують малий і середній бізнес. Державні банки, зокрема Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Приватбанк, є активними учасниками усіх державних програм фінансової підтримки МСБ. 

Ощадбанк запустив програму з розвитку підприємництва в Україні «Будуй своє». Підприємці – основа економіки та запорука формування середнього класу. Основними компонентами програми є: продукти банку, знижки від партнерів, навчання, фінансування бізнесу за стандартними програмами.

Державні банки допомагають бізнесу купити ту техніку, яку бізнес обирає.Так, в Укргазбанку є програма з урядом Білорусі, за якою компенсується відсоткова ставка. Вона більш справедлива щодо кінцевого отримувача..

Міжнародні організації підтримують державні програми і є співавторами, зокрема Фонду енергоефективності. Світовий банк бере участь у розробці програм для аграріїв для ринку землі. В усіх розвинених країнах є державні програми підтримки малого та середнього бізнесу.

Доповідачі відмітили заходи, необхідні  для вирішення проблем розвитку банківського кредитування малого і середнього підприємництва в Україні.

До участі долучилися викладачі кафедри банківського бізнесу і студенти факультету фінансів та обліку ЗУНУ.

Висловлюємо вдячність усім, хто долучився до наукового семінару: організаторам, доповідачам, професорсько-викладацькому та студентському колективам. З нетерпінням чекаємо на наступні зустрічі!