» » Книжкова виставка-реквієм «Цього не можна забути…»

Книжкова виставка-реквієм «Цього не можна забути…»

Дата: 26-01-2021, 17:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Більше 6-ти мільйонів людей стали жертвами цієї страшної трагедії, хоча й до сьогодні дослідники не мають остаточних даних щодо точної кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.
На території України під час окупації було розгорнуто цілу систему гетто та впроваджено масові розстріли єврейського населення (у тому числі й на Одещині). У результаті було винищено близько 2,5 мільйони населення. Найвідомішим гетто було Львівське (1941-1944). Братською могилою та символом Голокосту в Україні став Бабин Яр, де масові розстріли розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Термін «голокост» з латини перекладається як «всеспалення».
З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту читальний зал бібліотеки ім. Л. Каніщенка презентував книжкову виставку-реквієм «Цього не можна забути…». На експозиції представлена історична література, документи, наукові розвідки, монографії, навчальні посібники, книги пам’яті, підручники, художні твори та статті з періодичних видань, які висвітлюють ці трагічні сторінки історії.
Голокост займає особливе місце в історичній науці та суспільній думці як одна з найбільших трагедій в історії людства, тож молодь повинна знати, пам’ятати ці страшні сторінки нашої історії, щоб ми більше ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі.


Це Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар,
Вбивали всіх!.. старого і малого,
І мало хто життя порятував.