» » Тематична виставка «Волі народної дзвін» до бою під Крутами у бібліотеці ім. Л. Каніщеннка

Тематична виставка «Волі народної дзвін» до бою під Крутами у бібліотеці ім. Л. Каніщеннка

Дата: 29-01-2021, 11:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 103 роки тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами, який став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

Мало яка інша подія в національній історії є настільки ж відомою, як бій під Крутами. Він посідає вагоме місце в національній історичній пам’яті, проте в історіографії досі немає достовірного опису крутянських подій.

Трагедія не закінчилася окремою жорстокою розправою зі студентами та гімназистами, що полягли в нерівному бою. Режим, який так часто лицемірно називав себе найгуманнішим і найсправедливішим, не дозволив навіть поховати героїв за народними традиціями. Але після повернення до Києва Центральної Ради, М. Грушевський на першому засіданні Малої Ради 9 березня 1918 р. запропонував вшанувати пам’ять полеглих стрільців студентського куреня, що загинули за Україну. Було вирішено перевезти тіла до Києва і поховати на Аскольдовій горі.

У бібліотеці ім. Л.  Каніщенка організовано тематичну виставку «Волі народної дзвін»,  метою якої є розкриття причини трагедії під Крутами та поваги до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих –

На Аскольдовій могилі

Поховали їх.

Павло Тичина