» » Згідно з наказом ректора навчання студентів ЗУНУ у 1990/1991 році переводилось виключно на українську мову

Згідно з наказом ректора навчання студентів ЗУНУ у 1990/1991 році переводилось виключно на українську мову

Дата: 12-02-2021, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 1970-ті – перша половина 1980-х років за масштабами репресій щодо українських патріотів й інтенсивністю процесів мовно-культурної асиміляції майже зрівнялись з періодом сталінського терору 1930-х років. Особливу увагу в цей час партійні й урядові органи УРСР за наказом з Москви звернули на систему освіти.

У відповідь на постанову ЦК КПРС від 31 серпня 1978 року «Про дальше вдосконалення вивчення і викладання російської мови в союзних республіках» Міносвіти УРСР, Держплан УРСР, АН УРСР, Держкомвидав УРСР ухвалили низку заходів з організації виконання цієї постанови.

10 червня 1983 року була ухвалена ще одна постанова ЦК Компартії України і Ради міністрів УРСР «Про організацію виконання в республіці постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 26 травня 1983 р. №473 «Про додаткові заходи по поліпшенню вивчення російської мови в загальноосвітніх школах та інших навчальних закладах союзних республік».

У результаті звуження функцій української мови в системі освіти УРСР викладання в усіх вищих навчальних закладах, крім окремих гуманітарних предметів, було переведено на російську мову. Тернопільський інститут народного господарства не став винятком.

Проте наприкінці 1980-х – на початку 1990-х рр. завдяки політиці «перебудови», «гласності» в інституті розпочалися процеси дерусифікації всіх сфер його життя.

Потужного імпульсу відродженню рідної мови в ТІНГ надало прийняття у жовтні 1989 р. Закону УРСР «Про мови в Українській РСР», згідно з яким проголошувався державний статус української мови.

12 лютого 1990 р., відповідно до Закону УРСР «Про мови в Українській РСР», постанови конференції трудового колективу ТІНГ від 28 грудня 1989 р. та на виконання наказу Мінвузу УРСР № 5 від 9 січня 1990 р., видано наказ ректора О. А. Устенка № 42 «Про впровадження Закону УРСР «Про мови в Українській РСР», за яким викладання всіх дисциплін для студентів інституту з 1 вересня 1990 р. мало проводитися лише українською мовою. Також до 1 червня 1990 р. необхідно було здійснити перехід на ведення українською мовою діловодства, засідань усіх органів та організацій інституту, зборів, виховних заходів тощо.

Так крок за кроком, колектив класичного університету Тернополя, долаючи чималі перешкоди, ставав на шлях відродження української мови та культури, формування патріотичного середовища, а отже виховання не лише професіоналів своєї справи, але й патріотів свого краю.