» » Як змінити постачальника газу?

Як змінити постачальника газу?

Дата: 17-02-2021, 14:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Усіх громадян України зараз турбує питання ціни на газ. Ми традиційно вважаємо її монопольною? Як працює анонсована Урядом альтернатива вибору постачальника газу?

Лібералізація ринку газу в Україні є однією з вимог Міжнародного валютного фонду в рамках реалізації програми stand-by.

З 1 серпня 2020 року українським споживачам запропоновано альтернативу щодо обрання постачальника газу за спрощеною процедурою, хоча така можливість існувала ще з 2015 року згідно Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг, № 2496 від 30 вересня 2015 року.

На жаль, як свідчить практика, багато з тих, хто наважився змінити постачальника газу, відчули суттєві перешкоди монополіста – незаконні нарахування боргів за "температурними коефіцієнтами", відключення від розподільної мережі, погрози і т.д.

Проблема вибору або ж зміни постачальника газу актуалізувалася у грудні 2020 – січні 2021 року. Саме у цей період, зважаючи на анонсоване збільшення ціни газу за січень 2021 року, наслідком якого стали обурення та багаторазові протести українців, Кабінет міністрів України постановою № 25 від 18 січня 2021 року ввів граничну ціну на газ для населення 6,99 грн. за кубометр в лютому-березні 2021 року.

При цьому, на початку лютого 2021 року понад 30 газових компаній змінили ціну і за січень 2021 року (розбіжність становить 4,01 грн.: найменша ціна – 6,79 грн., найбільша – 10,80 грн).

Вибір за кожним споживачем.

Власне процедура зміни постачальника газу є доволі простою:

  1. Обрати нового постачальника газу.

Перелік усіх постачальників природного газу в Україні вказано на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг, у розділі "Природний газ" (https://www.nerc.gov.ua).

  1. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника.

Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так і надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну скриньку. Аналогічні процедури здійснюють Приватбанк і Ощадбанк.

Одночасно споживач повинен надати постачальнику:

  • документ, що засвідчує особу споживача (паспорт);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що підтверджує право власності чи користування об’єктом нерухомого майна;
  • інші документи на вимогу постачальника (такий перелік визначений на сайті конкретного постачальника).
  1. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу.
  2. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника.
  3. Розрахуватись із попереднім постачальником упродовж десяти днів з моменту отримання рахунку.

 

Всі найбільш актуальні проблеми, пов’язані з використанням ресурсів в Україні та світі, досліджуватимуться науковцями Західноукраїнського національного університету у межах реалізації освітньої програми «Енергетичний аудит».