» » ЗУНУ в освітньому просторі Автономної Республіки Крим (1994-2014): від консультаційного пункту до навчально-наукового інституту

ЗУНУ в освітньому просторі Автономної Республіки Крим (1994-2014): від консультаційного пункту до навчально-наукового інституту

Дата: 15-02-2021, 09:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Із створенням у жовтні 1994 року на базі Тернопільського інституту народного господарства Тернопільської академії народного господарства розпочалася своєрідна «експансія» нашого закладу вищої освіти на нові терени, яка знайшла втілення у створенні численних віддалених структурних підрозділів – філій на навчально-консультаційних центрів.

Проте перший крок було зроблено ще на початку 1994 року, коли керівництво кредитно-економічного факультету Тернопільського інституту народного господарства ініціювало створення першого відокремленого підрозділу ТІНГ — навчально-консультаційного пункту у м. Сімферополь, де здійснювалася підготовка фахівців за спеціальністю «Ощадна справа» для Кримського республіканського управління Ощадного банку України. Протягом чотирьох років діяльності НКП на його базі було підготовлено понад 50 фахівців для Кримського республіканського управління Ощадбанку. Напрацьований організаційний та методичний досвід такої форми підготовки фахівців став у майбутньому корисним при  створенні відокремлених структурних підрозділів в інших містах та за кордоном. Виконавши свою місію, Сімферопольський НКП припинив своє існування у зв’язку із створенням Кримської філії у Форосі, який ознаменував собою нову сторінку в історії вкладу класичного університету Тернополя на Кримському півострові.

Кримська філія, а згодом навчально-консультаційний центр Тернопільської академії народного господарства у м. Форос почав функціонувати 1 січня 1995 року.

15 лютого 1995 року вона зареєстрована в Ялтинській міській держадміністрації. Розміщувалася у головному корпусі санаторного комплексу «Форос», у однойменному курортному містечку на південному березі Криму.

Тривалий час Кримський НКЦ, очолював кандидат економічних наук, доцент О. П. Коцан. За цей час сформовано потужну матеріальну базу: аудиторії, комп'ютерний клас, бібліотека, читальна зала та інші приміщення, необхідні для якісного проведення навчального процесу. Дуже швидко він упевнено заявив про себе на ниві економічної освіти півострова, оскільки успішно конкурував на ринку освіти майже з трьома десятками українських і російських зво у регіоні.

Саме на базі Кримського НКЦ у 1996 р., проведено І Міжнародну наукову конференцію «Проблеми економічної інтеграції України в ЄС: теорія і стратегія», організаторами якої були: Інститут кон’юктури, зростання і розподілу Університету ім. Й.-В. Гете м. Франкфурта-на-Майні та кафедра міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин і маркетингу ТАНГ. Разом з групою німецьких професорів ТАНГ організувала у Криму місячні семінари з макроекономіки, менеджменту, маркетингу, права, контролінгу. Заняття з ними проводили професори Й. Геблер, Р. Айзен, У.-П. Ріттер, М. Дан, П. Колер, Р. Нойбоймер, І. Пауль, Е. Фрайєр.

Пізніше контакти продовжились у формі щорічних міжнародних конференцій у Криму, учасниками яких були науковці Німеччини, Великої Британії, Греції, Нідерландів, Франції, Японії, Польщі, Болгарії. Фінансову підтримку для проведення конференцій надавало Представництво Європейської Комісії в Україні, фонди «Відродження», Bistro Tacis, Volkswagen.

Протягом 2012 – 2014 років посаду директора НКЦ (з 2013 року – Кримський навчально-науковий інститут економіки, управління та туризму ТНЕУ) займав кандидат економічних наук, доцент Мар’ян Тріпак.

Коли Росія розпочала анексію Криму, ЗУНУ виступив від імені всіх вищих навчальних закладів Тернопільщини з осудом дислокації озброєних груп Росії в Автономній Республіці, що стало відвертим зазіханням на територіальну цілісність нашої держави, порушенням суверенітету та втручанням у внутрішні справи України.

Незважаючи на труднощі, колектив Кримського навчально-наукового інституту економіки, управління та туризму до травня 2014 року продовжував свою роботу і мабуть був останнім закладом освіти в Криму, який вручив своїм випускникам українські дипломи.

Проте згодом довелося вживати комплекс екстрених заходів щодо переведення студентів Кримського науково-навчального інституту економіки і туризму в центральний корпус університету та внесення змін до відповідних ліцензій на підготовку фахівців.

І хоча на даний час Крим, а разом з ним і структурний підрозділ ЗУНУ на півострові перебувають під контролем російських окупантів, ми віримо, що рано чи пізно там знову замайорять синьо-жовті прапори, а в аудиторіях залунає українська мова.