» » Енергетичний аудит – ефективність перевірена реаліями сьогодення!

Енергетичний аудит – ефективність перевірена реаліями сьогодення!

Дата: 24-02-2021, 13:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

    У класичному університеті Тернополя в рамках популяризації нової освітньої програми «Енергетичний аудит» відбулася зустріч науковців Західноукраїнського національного університету з регіональним консультантом у Тернопільській області Програми підтримки Фонду енергоефективності України Михайлом Мельником і радником міського голови з питань ОСББ Сергієм Лупаком.

Ефективне використання енергетичних ресурсів – це стратегічне завдання для нашої держави, реалізація якого сприятиме досягненню мети щодо енергетичної незалежності. Особливо важливим це питання є для органів місцевого самоврядування, оскільки 35 відсотки енергоресурсів України споживається у житловому фонді. Енергоефективність, за своєю суттю, це розумне використання наявних енергоресурсів (електроенергії, води, газу) за допомогою сучасних ефективних технологій. Це дасть змогу розв’язати проблему високої вартості комунальних послуг. Саме тому  такі заходи з  енергоефективності має впроваджувати й фінансувати держава спільно з ОСББ. В Україні для цього було створено Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження, діє Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

«Ця програма визначає умови та порядок надання Фондом грантів об’єднанням  співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для часткового відшкодування витрат, пов’язаних із здійсненням заходів з енергоефективності», – зазначив Михайло Мельник.

Фонд енергоефективності – державна установа, створена з метою стимулювання та підтримки ініціатив щодо впровадження заходів з енергоефективності у житловому секторі.  Місія фонду – покращення якості життя і зменшення витрат на комунальні послуги власників будівель шляхом надання підтримки в реалізації енергоефективних заходів. Джерелом фінансування програми є Державний бюджет України, а також кошти міжнародних донорів, зокрема Європейського Союзу.

На зустрічі було обговорено  низку важливих питань з енергозбереження і енергоефективності, проаналізовано процедуру надання кредитів, розглянуто динаміку реалізації проекту у розрізі областей України, запропоновано конструктивні кроки щодо співпраці з питань популяризації програм енергоефективності та її реалізації.

Актуальність проблеми використання енергетичних ресурсів є важливим питанням сьогодення, адже корисне витрачання енергії сприятиме економії коштів власників житла. Нова освітня програма «Енергетичний аудит» дає можливість для здійснення важливих проєктів з енергоефективності та енергозбереження.