» » Міжнародний круглий стіл «Нові форми інституалізації теології в світській системі освіти»

Міжнародний круглий стіл «Нові форми інституалізації теології в світській системі освіти»

Дата: 19-03-2021, 12:28 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

17 березня 2021 р., на соціально-гуманітарному факультеті класичного університету Тернополя відбувся Міжнародний круглий стіл «Нові форми інституалізації теології в світській системі освіти».

За короткий термін розроблено ґрунтовну стратегію, напрацьовано формат та основні вектори розвитку нової програми. Потужний кадровий потенціал, значні теоретико-прикладні напрацювання, співпраця зі світським та теологічними закладами вищої освіти Словаччини, Польщі, Італії та Канади.

З вітальним словом виступила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Десятнюк, окресливши перспективи розвитку Західноукраїнського національного університету, як класичного університету, відмітивши роль і значення нової освітньої програми у суспільстві.

Своїм баченням перспектив розвитку соціальної теології, принципу соціального служіння, закладеного в основі освітньої програми поділився заступник начальника управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Заруцький.

Декан факультету Оксана Гомотюк привітала учасників круглого столу  та розповіла присутнім основну ціль діяльності – шлях соціального служіння та творення добра, відчуття духовності, добра, свободи, відповідальності та доброчесності.

Міжнародний круглий стіл об’єднав п’ять дискусійних платформ: сучасні тенденції розвитку соціального інституту католицької церкви, теорія та практика соціального служіння: вітчизняний та міжнародний досвід, інтеграція світської та релігійної освіти у контексті сучасних трансформаційних викликів, духовна освіта як важливий чинник становлення соціокультурної ідентичності особистості, медіастратегії церкви в сучасному світі.

Цікавими та  насиченими глибокими розмірковування  були доповіді іноземних партнерів - професорів Католицького університету в Ружемберку , докторів богослів’я Міхала Яніґи, Петера Майди, Мартіна Майди, доктора педагогічних наук Амантіуса Акімяка, професора Папського університету Яна Павла ІІ у Кракові  Владислава Кедзьолка, професора факультету права та адміністрації Варміно-Мазурського університету в Ольштині Мечислава Розанські, доктора богослів’я факультету філософії та релігієзнавства Загребського університету Марії Джініч.

Багато важливої інформації присутні почерпнули з виступів представників Тернопільського благодійного фонду «Карітас»             о. Романа Загороднього, о. Андрія Марчука - директора фонду «Карітас», п. Наталі Масник - керівника благодійних проєктів  фонду «Карітас». Конструктивною, попри різні погляди на питання соціального служіння в сучасних умовах, виявилась дискусія священнослужителів з Тернопільщини, Львівщини, Буковини

Найважливішим підсумком роботи Міжнародного круглого столу стало прийняття рішення про створення на базі Західноукраїнського національного університету міжнародного студентського християнського товариства зі залученням студентської молоді з України, Польщі, Словаччини та Італії, також домовилися про створення міжнародної робочої групи експертів із розвитку соціальної теології як науково-освітнього напряму гуманітаристики.