» » Круглий стіл «Діяльність міжнародних компаній: проблеми обліку і оподаткування»

Круглий стіл «Діяльність міжнародних компаній: проблеми обліку і оподаткування»

Дата: 15-04-2021, 18:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  15 квітня 2021року на кафедрі обліку і оподаткування Західноукраїнського національного університету відбувся круглий стіл «Діяльність міжнародних компаній: проблеми обліку і оподаткування» (модератор заходу Наталія Мельник).

У роботі круглого столу взяли участь  завідувач кафедри обліку і оподаткування Наталія Починок, гарант освітньої програми «Міжнародний облік» Надія Хорунжак, викладачі кафедри обліку і оподаткування та студенти. Метою заходу було обговорення проблематики обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств та міжнародних компаній.

Спікерами круглого столу були здобувачі та випускники освітньо-наукової програми «Міжнародний облік», які працюють за фахом, зокрема:

Юлія Джерелейко, економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності ТОВ «Агрікон-Південь»;

Оля Бендюжко, accountant, bank registration, «Limited liability company Netex Ukraine»;

Лариса Сямро, головний бухгалтер ТОВ «БМЦ», (Бельгійський Медичний Центр);

Анастасія Воронко, бухгалтер з обліку витрат, ТОВ «Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна»;

Юлія Шведик, фінансовий контролер, ТОВ «Шредер»;

Veronika Rohozhkina, recruiter, Works Smart Staffing Solutions, Nijmegen, the Netherlands.

У своїх доповідях учасники детально зупинялися на особливостях діяльності компаній, де вони працюють, практичних аспектах, пов’язаних з управлінням, обліком, звітністю, інформаційними технологіями, оподаткуванням міжнародної діяльності тощо. Спікери підкреслили, що знання, отримані під час навчання в Університеті за спеціальністю «Облік і оподаткування», забезпечують саме той багаж знань, який сприяє як успішному працевлаштуванню, так і кар’єрному зростанню. Випускники-практики радо ділилися власним досвідом, розповідали про практичні нюанси, які виникають у їхній роботі, та давали поради і настанови студентам.

Запрошений професор Dr. Alex Lebedinsky (Professor of Economics, Department Chair, Gordon Ford College of Business, Western Kentucky University, USA, випускник ЗУНУ 1994 року), відзначив практичну та наукову спрямованість ОП «Міжнародний облік», звернув увагу студентів на необхідність вивчення іноземних мов, міжнародного досвіду, проведення досліджень. Також він розповів про окремі особливості навчання та працевлаштування студентів облікового напрямку у США.

Здобувачі ОП «Міжнародний облік» першого року навчання також презентували результати своїх досліджень, зокрема:

Катерина Дума «Сутність, зміст і роль податків  в економічному розвитку європейських країн»;

Тарас Гузик «ЗЕД розрахунки в умовах карантину»;

Наталя Жолобницька «Особливості відряджень за кордон»;

Василь Кирик «Міжнародна діяльність Тернопільської області у 2020 році»;

Оксана Петрик «Проблеми міжнародного оподаткування»;

Софія Приймич «Поняття корпоративного обліку».

Формат зустрічі сприяв обміну досвідом, активній дискусії, обговоренню актуальних проблем та наданню практичних порад і рекомендацій учасникам круглого столу. Успіхи наших випускників вкотре підкреслюють якість навчання в ЗУНУ загалом та за спеціальністю «Облік і оподаткування» зокрема, а також затребуваність облікових фахівців на ринку праці.