» » Відкриття наукової школи професора Анатолія Саченка

Відкриття наукової школи професора Анатолія Саченка

Дата: 10-09-2021, 12:37 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах Третього Міжнародного тижня відбулося відкриття  наукової школи професора Анатолія Саченка. Ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий звернувся до присутніх: « Я пишаюся тим, що у класичному університеті Тернополя працюють такі науковці як професор Анатолій Саченко. Він є автором понад 570 наукових праць і більше 100 патентів. Понад 228 наукових праць індексовані в Web of Science та Scopus, з 1099 цитуваннями та індексом  Hirsch 20. Науковий керівник та консультант 21 кандидатської і трьох докторських дисертацій, захищених  здобувачами-українцями та іноземцями».  

Анатолій Олексійович  – засновник галузевої науково-дослідної лабораторії автоматизованих систем збору і обробки інформацій, трансформованої у 2004 році в НДІ інтелектуальних комп’ютерних  систем, підпорядкованого ЗУНУ та Інституту кібернетики ім. В.М.Глушкова НАН  України, що отримав світове визнання, також засновник Українсько-американської програми з комп’ютерних наук та Українсько-німецького навчально-дослідницького центру, засновник студентської філії об’єднаного відділення обчислювального інтелекту і приладобудування міжнародного інституту електротехніків та електронників ІЕЕЕ, засновник міжнародної конференції «IEEE International Conference on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications»( IDAACS) з 2001, що неодноразово отримувала відзнаки ІЕЕЕ та міжнародного  наукового журналу  "Комп’ютингу",  індексованого науко-метричною базою Scopus. Радник студентської філії і заступник керівника  об’єднаного відділення обчислювального інтелекту і приладобудування міжнародного інституту ІЕЕЕ.

Член експертної ради при Міністерстві освіти і науки України, голова спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій К 58.082.02 ЗУНУ і член спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій Д 35.052.08  Національного університету «Львівська політехніка».

Має почесне звання «Заслужений винахідник України» (1992 р.) і «Почесний професор університету» (2016 р.), нагороджений Подякою МОН України (2020 р, Грамотою Тернопільської ОДА (2006 р.). У даний час є науковим керівником НДІ інтелектуальних комп’ютерних систем, де виконано більше 25 міжнародних проектів за програмами INTAS, CRDF, STCU, NSF, HATO, FP7, DAAD. Керівник команди НДІ ІКС-ЗУНУ в рамках діючого проекту Erasmus + Cross-domain Competences for Health and Safe Work in the 21st Century (WORK4CE) та проекту Virtual Master Cooperation Data Science (ViMaCs) за програмою DAAD. Керівник міжнародної конференції «IEEE International Conference on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications» , яка проводиться що два роки з 2001. Почесний голова міжнародного симпозіуму «IEEE International Symposium on Wireless Systems within the IDAACS Conferences», який проводиться з 2012 року.  

Професор Анатолій Саченко поспілкувався із студентами та викладачами, обговорив із присутніми виклики сьогодення, які потребують нових рішень, окреслив свої наміри у науковій царині та виловив усім вдячність за зустріч.