» » Науковці ЗУНУ відвідали з робочим візитом Католицький університет в Ружомберку

Науковці ЗУНУ відвідали з робочим візитом Католицький університет в Ружомберку

Дата: 5-10-2021, 15:49 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Ректор Західноукраїнського національного університету разом із колегами з робочим візитом відвідали Католицький університет в Ружомберку. Науковці з України приїхали у Словаччину для  налагодження зв’язків із закладами-партнерами, а також для вирішення питань організації міжнародної конференції 2022 12th International Conference on Advanced Computer Information Technologies (АСІТ’2022).

Окрім підписання угод про співпрацю між університетами та меморандуму щодо організації проведення заходу, делегація побувала у мерії м. Левоча, яка також співпрацює із Католицьким університетом. Представники класичного університету Тернополя зустрілися із локальним організаційним комітетом конференції АСІТ’2022. У ході спілкування було погоджено меморандум про розподіл обов’язків між українською та словацькою стороною щодо організації конференції АСІТ’2022, а саме: конференція буде проводитися на базі Католицького університету в м. Списька Капітула, де функціонує структурний підрозділ закладу вищої освіти. Варто зазначити, що місто Списька Капітула розміщено у районі Спиське Подградє (Словаччина) і є частиною світової спадщини ЮНЕСКО. Списька Капітула була головним центром церковної адміністрації у ХІІ столітті.

У ході зустрічі ректора ЗУНУ, професора Андрія Крисоватого та голови локального організаційного комітету, доктора Петера Майди погоджено питання щодо грантової підтримки зі словацької сторони учасників з України. Зокрема, словацька сторона взяла на себе зобов’язання залучити міжнародні фонди для підтримки університетів, з якими співпрацює Католицький університет, та виділити 50 грантів для підтримки українських науковців для участі у конференції АCIT’2022, а також грантової підтримки 10 студентів класичного університету Тернополя  чи школярів, які у 2022 році планують вступати на навчання до Західноукраїнського національного університету. Також у зустрічі взяли участь партнери ЗУНУ з Південночеського університету, які є співорганізаторами конференції АСІТ’2022.

Важливо сказати, що делеговані словацькими партнерами до програмного комітету конференції науковці, є всесвітньо знаними фахівцями у галузі інформаційних технологій. Під час зустрічі з ректором Католицького університету Ярославом Демко було обговорено питання співпраці між вишами: обмін студентами та викладачами, участь у міжнародних науково-дослідних та освітніх проєктах.

Результативною була зустріч ректора ЗУНУ Андрія Крисоватого із представниками мерії. Обговорили питання щодо навчання словацьких студентів у нашому університеті. Слід зазначити, що у даний час на різних факультетах ЗУНУ навчаються  студенти зі Словаччини. Також домовилися про спільну зустріч усіх партнерів конференції АСІТ’2022:

̶         Західноукраїнський національний університет (Україна);

̶         Католицький університет у Ружомберку (Словаччина);

̶         Південночеський університет (Чеська Республіка);

̶         Технологічний університет м. Деггендорф (Німеччина);

̶         Вроцлавський університет економіки та бізнесу (Польща).

Конференція Advanced Computer Information Technologies (Сучасні комп’ютерні інформаційні технології) у наступному році буде вже дванадцятою. У 2017 році вона отримала статус міжнародної, а  з 2018 року матеріали конференції індексуються в наукометричних базах Web of Science та Scopus. Тому словацька сторона виявила бажання долучитись до проведення заходу такого рівня.

Поїздка була цікавою та результативною, як для поступу нашого університету, так і для підвищення міжнародного іміджу української освіти та науки.