#ЗУНУ55

Дата: 24-01-2022, 10:14 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До ювілею Західноукраїнського національного університету директор музею Віталій Григорович Михайлиця зібрав спогади викладачів та випускників закладу вищої освіти, які згодом будуть відображені у книзі історії ЗУНУ.

Продовжуємо публікацію циклу споминів відомих людей нашого університету. До вашої уваги розповідь Ольги Кириленко, заслуженого діяча науки і техніки України, відмінника освіти, завідувачки кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, випускниці 1977 року.

 

З вдячністю до Alma-mater

         З університетом пов'язане усе моє життя: від студентки – до завідувача кафедри фінансів ім. С.І. Юрія. Звичайно, що роки викладацької роботи та досвід керівництва кафедрою залишили у пам'яті багато спогадів та беззаперечну вдячність долі та рідному зво за надану можливість повною мірою себе реалізувати.

Одним з важливих напрямів багатогранної діяльності університету, факультету та кафедри є співпраця з фінансовими органами, як роботодавцями для наших випускників, так і партнерами у процесі підготовки фахівців для економіки країни. В умовах динамічної конкуренції на ринку праці та значного підвищення вимог до практичної підготовки студентів зміцнюється усвідомлення, що без практичних працівників, ми – викладачі не зможемо виховати спеціаліста, здатного відразу після працевлаштування якісно виконувати свої посадові обов'язки.

 Університет має тривалі, різнопланові та тісні зв'язки з Міністерством фінансів України, Державною казначейською службою України, Рахунковою палатою України, Державною аудиторською службою України, Державною фіскальною службою України, головними управліннями цих служб та Пенсійного фонду України в Тернопільській області, з органами місцевого самоврядування.

Колеги-фахівці працюють у наших атестаційних комісіях, керують практикою студентів, рецензують випускні кваліфікаційні роботи та навчально-методичну літературу, беруть участь у науково-практичних заходах, підготовці навчальної літератури. Велика кількість посадовців є випускниками вишу і кафедри, або проходили курси підвищення кваліфікації чи навчалися за програмами Національного агентства з питань державної служби України. Водночас, кафедра неодноразово зміцнювалася кадрами за рахунок того, що на викладацьку роботу приходили люди з досвідом роботи у  Державному казначействі.

         Викладачі регулярно залучаються до підготовки проєктів законодавчих актів, проведення фахової експертизи нормативних документів, розробки стратегічних документів на державному та регіональному рівнях, беруть участь у бюджетних слуханнях в органах місцевого самоврядування, працюють у громадських радах, міжнародних програмах в якості національних експертів. Вагомим доробком наших учених є участь у розробці Бюджетного кодексу України, Податкового кодексу України, Бюджетних декларацій, обгрунтуванні напрямів вдосконалення бюджетної системи та міжбюджетних відносин тощо. Все це підтверджує високий фаховий рівень професорів і доцентів та є однією із складових реалізації їхніх теоретичних надбань у практиці вдосконалення фінансової системи країни.

Окремо слід відзначити багаторічний досвід спільної роботи викладачів з практиками у царині підготовки навчальної літератури. Так, нещодавно за ініціативи та наукової редакції ректора ЗУНУ професора Андрія Крисоватого, а також голови Державної казначейської служби України Тетяни Слюз викладачами кафедри було підготовлено підручник «Казначейська система». Урочиста презентація книги відбулася у столиці в межах святкових заходів в Державному казначействі.

Зазначу, що підручник – це далеко не перше видання, до якого долучилися працівники Казначейства. Над ним працювали разом науковці кафедри і практики казначейства обласного та центрального рівня. Ми дискутували, висловлювали свої бачення щодо структури та змісту книги. Це було взаємне творче збагачення. Головна особливість видання у тому, що матеріал представлений в інтерактивній формі та враховані новітні зміни у діяльності служби. Таким чином, підручник дає змогу студентам набути необхідні професійні компетентності й бути готовими для роботи в органах казначейства.

Впевнена, що співпраця університету і кафедри з фінансовими органами буде й надалі розвиватися, вона є корисною для нас і наших партнерів. Ми пропонуємо спільні наукові дослідження у сфері управління державними та місцевими фінансами в умовах адміністративно-територіальної реформи, проведення заходів з підвищення фінансової грамотності населення та ін.

Як відомо, одним з пріоритетів розвитку вищої школи на найближчі роки є запровадження дуальної освіти, яка має замінити заочну форму навчання. Дуальна освіта дає можливість молоді застосовувати теоретичні знання на конкретному робочому місці, тим самим краще зрозуміти свою майбутню професію, долучитися до основ корпоративної культури. У таких умовах з'являються нові напрями партнерства університету зі стейкхолдерами.

Оцінюючи багаторічний досвід співпраці кафедри з фінансовими органами, висловлюю подяку керівникам, які зробили вагомий внесок у вдосконалення навчального процесу, посилення його практичної спрямованості та підвищення рівня фахової підготовки студентів, це: Ярослав Баранець, Володимир Баранець, Петро Гринчишин, Олексій Зварич, Богдан Кельнер, Надія Кучер, Михайло Мац, Василь Мартинюк, Лариса Миколаєнко, Зіновій Новосельський, Петро Олійник, Ігор Пиріг, Роман Саранчук, Степан Скибиляк, Степан Чирка та багато інших. Низький уклін та безмежна вдячність їм за небайдужість до підготовки здобувачів вищої освіти, за спільну роботу, за набутий досвід.