» » Відбулася онлайн-зустріч учасників консорціуму міжнародного проєкту MEDIATS

Відбулася онлайн-зустріч учасників консорціуму міжнародного проєкту MEDIATS

Дата: 7-04-2022, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 6 квітня 2022 року, на онлайн платформі Zoom, про розвиток медіації у світі спілкувалися представники одинадцяти університетів – учасників консорціуму міжнародного проєкту MEDIATS.

Метою проєкту є вивчення найкращих практик медіації в ЄС, розробка та реалізація магістерських програм з медіації, навчання тренерів та якісна підготовка медіаторів, проведення спільних освітніх та наукових заходів.

На зустрічі були присутні керівник проєкту Ян ван Звітен – ректор Нідерландської бізнес-академії (Нідерланди), координатори проєкту із університету «КРОК» (Україна), Західноукраїнського національного університету (Україна), Католицького університету Сан Антоніо (Іспанія), Університету Туріба (Латвія), Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Україна), Харківського національного університету  імені В. Н. Каразіна (Україна),  Державного університету Ільї (Грузія),  Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія), Університету Хазар (Азербайджан), Державного університету Ганджа (Азербайджан).

Координатором від Західноукраїнського національного університету є директор навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ Оксана Коваль.

Розпочали захід хвилиною мовчання для вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

У своїх виступах усі присутні висловили щирі співчуття та надихаючі слова підтримки українському народові, обумовили продовження не словом, а ділом допомагати українцям, а також обговорили подальші кроки співпраці та розвиток міжнародної спільноти MEDIATS.

Зокрема, Ян ван Звітен запропонував проведення підсумкового онлайн іспиту для тернополян - учасників міжнародного сертифікатного стажування «Медіація. Базовий курс».

Оксана Коваль та Кеті Девадзе представили програму ІІІ Міжнародної школи світових освітніх практик «New Way», яка буде присвячена темі медіації та мистецтву ведення перемовин. Також Оксана Коваль анонсувала проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри», яку організатори планують провести 28 квітня на базі Західноукраїнського національного університету.

Галина Богаченко, яка модерувала захід, запропонувала учасникам доєднатися до інформаційного бюлетеня та подавати матеріали, які стосуються не лише теми медіації, а й залучення університетів до гуманітарної допомоги Україні.

Варто відзначити, що завдання консорціуму - не лише вирішення робочих питань, а й дружня співпраця та допомога один одному в складних ситуаціях. Тож, за ініціативи та підтримки Яна ван Звітена, Оксана Олійник, яка є випускницею магістерської програми з медіації Університету КРОК, координує роботу української школи для українських біженців в м. Дордрехт. Пан Ян також опікується та допомагає представникам міжнародного відділу Університету КРОК. Пані Марйон Куперс, викладачка Нідерландської Бізнес Академії, організувала групу допомоги щодо медичних консультацій для українців.

Яніна Недашківська поділилася своїм волонтерським досвідом в Іспанії, а саме розповіла про «Платформу за мир», створену при католицькому університеті UCAM. Окрім першочергової допомоги Україні, на думку пані Яніни, питання розвитку медіації та культури переговорів сьогодні є, як ніколи, актуальним для нашої країни та для всього світу. З цією метою паралельно з професійною та благодійною діяльністю пані Яніна продовжує свій науковий розвиток в докторантурі університету UCAM під керівництвом провідного медіатора Нідерландів, керівника проекту Mediats - професора Яна Ван Звітена та медіаторки, професора права університету UCAM - Марії Мендос Роксолано. Вона впевнено закликає усіх колег не залишатися нейтральними, а бути сильними та проактивними заради миру та майбутнього.

Марія Мендос наголосила, що розвиток медіації, медіаційного товариства та запровадження магістерської програми для професійних медіаторів - це головні фокуси уваги на сьогодні. UCAM Platform for Peace створено не лише для надання нагальної допомоги, але і для забезпечення стратегічної задачі мирного врегулювання конфліктів на усіх рівнях соціальної взаємодії. Наразі професор Марія Мендоз та Яніна Недашківська разом працюють над партнерськими міжнародними програмами з метою удосконалення та глобалізації медіаційної практики.

Загалом учасники напрацювали пропозиції щодо розвитку медіації, презентували заходи з медіації, що відбуватимуться в їхніх університетах та окреслили можливі варіанти залучення до них представників з України у сьогоднішніх реаліях.

Такі зустрічі для українців у такий важкий для країни час - як ковток свіжого повітря, відчуття підтримки та наповнення новими ресурсами, силою духу та непереборним бажанням жити і працювати попри все.

Тримаймося разом!

Разом переможемо!