» » Пішов з життя Великий Українець

Пішов з життя Великий Українець

Дата: 6-05-2022, 20:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 6 травня 2022 року пішов з життя Даріуш-Олесь Павліщи (Dariusz Oleś PAWLISZCZY) – війт гміни Громадка Болеславецького повіту Нижнєсілезького воєводства (Республіка Польща).

Даріуш-Олесь Павліщи народився 1 березня 1962 року в українській родині, яка під час операції «Вісла» була виселена на західні території Республіки Польща.

Він був активним учасником українського національного громадського культурно-освітнього руху в Польщі, членом українських організацій, засновником та організатором шкіл з українською мовою навчання, українських культурно-просвітницьких заходів. Мав статус закордонного українця. За незаперечний внесок у розвиток українсько-польських відносин нагороджений Відзнакою Тернопільської міської ради.

Понад 20 років був головою гміни Громадка, яка за економічним рейтингом входить в десятку найрозвинутіших гмін Польщі.

Даріуш-Олесь Павліщи був дослідником проблем активізації місцевого економічного розвитку. Мав науковий ступінь доктора (кандидата наук) в галузі економіки. Опублікував понад 50 наукових праць, в тому числі 15, що індексуються в міжнародних базах даних Scopus та Web of Science. Був ініціатором підготовки колективної монографії українською, англійською та польською мовами «Людський капітал в інноваціях, адаптації, потенціалі макро- та макрорівня» (за ред. М.М. Шкільняка, Д. Павліщи, А.М. Турила), співавторами якої є науковці кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ.

Із Західноукраїнським національним університетом співпрацював з 2014 року. Був співорганізатором V-IX Міжнародних весняних шкіл з менеджменту та публічного управління (2015-2019 рр.), ІІ Міжнародної зимової інтердисциплінарної школи, учасниками яких стали 70 студентів та 15 викладачів ЗУНУ. Варто відзначити, що за сприяння Даріуша-Олеся ПАВЛІЩИ здійснювалося співфінасування проведення зазначених заходів. Був членом організаційних комітетів та учасником понад 20 наукових заходів із міжнародною участю, які проводилися ЗУНУ в 2014-2022 роках. Організатор міжнародних стажувань для 25 викладачів ЗУНУ в 2016-2020 роках. В 2015-2022 роках провів 16 відкритих заходів для студентів факультету економіки і управління, навчально-наукового інституту публічного управління. Був активним учасником Школи лідерів ефективного управління, яка започаткована кафедрою менеджменту, публічного управління та персоналу в 2020 році, зарубіжним стейкхолдером в процесі удосконалення освітніх програм, які реалізовуються факультетом економіки та управління ЗУНУ, учасником І, ІІ та ІІІ Міжнародного тижня в ЗУНУ.

Колектив Західноукраїнського національного економічного університету висловлює щирі співчуття родині Даріуша-Олеся Павліщи, громаді гміни Громадка та українській національній спільноті Республіки Польща.