» » Відбувся навчально-науковий семінар

Відбувся навчально-науковий семінар

Дата: 10-05-2022, 13:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Відбувся навчально-науковий семінар «Доцільність застосування безпілотних літальних апаратів під час інвентаризації населених пунктів та об’єктів лісового і водного господарства»

На платформі ZOOM у рамках навчально-наукового семінару «Доцільність застосування безпілотних літальних апаратів під час інвентаризації населених пунктів та об’єктів лісового і водного господарства» відбулася онлайн-зустріч викладачів та студентів кафедри економічної експертизи та землевпорядкування ННІІПІ із начальником Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Іваном Кузем. На зустрічі обговорювалися проблемні питання, які пов’язані з інвентаризацією земель в Україні та її впливом на розвиток земельних відносин на основі приватної власності на землю та запровадженням ринку земель сільськогосподарського призначення.
Інвентаризація земель проводиться з метою встановлення місця розташування земельних ділянок, їхніх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення державного земельного кадастру та ін. Ціллю інвентаризації земель є виявлення фактичних наявних земель, земельних ділянок та усіх підтверджуючих документів . Для ефективного вирішення даних завдань інвентаризації земель, спеціалісти Держгеокадастру широко застосовують сучасні геодезичні методи, одним із яких є використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА).
Як зазначив доповідач, БПЛА завжди були надбанням військових, проте останнім часом квадрокоптери завойовують своє місце ще й у різних сферах цивільного життя, зокрема в аерофотозйомці. Дронам пророкують долю мобільних телефонів, тобто в недалекому майбутньому вони можуть стати незамінним атрибутом нашого життя. Це пояснюється насамперед порівняно невеликою їх вартістю, простотою керування, малими витратами на експлуатацію та утримання тощо. Такі обґрунтовані переваги використання БПЛА для виконання топографогеодезичних робіт роблять їх незмінними помічниками інженерів-геодезистів.
На семінарі було дуже детально розглянуто переваги та перспективи використання БПЛА при інвентаризації населених пунктів та об’єктів лісового і водного господарств.
Студенти кафедри економічної експертизи та землевпорядкування ЗУНУ висловлюють щиру подяку начальнику Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Івану Кузю за змістовну розповідь а також за надану можливість ознайомитись із практичною діяльністю Держгеокадастру.