» » Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної сфери сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи»

Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної сфери сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи»

Дата: 2-06-2022, 12:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  Сьогодні у класичному університеті Тернополя розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної сфери сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи», яку організував колектив соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету.

Із вітальним словом виступила проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Оксана Десятнюк: «Слава Україні! Я рада вітати учасників конференції. Соціально-гуманітарна сфера дедалі більше перетворюється на системоутворюючий і стратегічно важливий чинник розвитку держави, особливо в умовах російської агресії проти України. Розвиток цієї галузі є однією з ключових передумов для подальшого поступу України. Гуманітарне коло питань охоплює такі важливі напрями, як: розвиток науки, культури, освіти, етнонаціональних відносин, мовної політики тощо, які, у свою чергу, створюють засади для подальшого посилення суспільної згуртованості, покращення соціально-економічного розвитку держави, підвищення рівня людського капіталу. Дякую кожному із вас за те, що ви, у такий непростий для України час, допомагаєте країні побороти ворога. Україна вистоїть! Україна переможе! Україна воскресне!».

Відрадно, що соціально-гуманітарний факультет ЗУНУ організовує наукові заходи на актуальні теми спільно із колегами з України та закордону: Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України, Львівським національним університетом імені Івана Франка, Харківським національним педагогічним університетом імені Григорія Сковороди, Католицьким університетом в Ружомберку (Словаччина), Вищою школою управління й адміністрування в м. Ополє (Польща), Українсько-американською асоціацією працівників вищої школи (США), Міжнародним науковим товариством в Дортмунді (Німеччина).

До зустрічі долучилися вчені із 50 закладів вищої освіти з різних куточків України та світу.

Також до колег-науковців звернулася декан соціально-гуманітарного факультету Оксана Гомотюк: «Дорогі друзі! Весь цивілізований світ став на підтримку й захист України, бо ми усі розуміємо, що зараз важливо протистояти цій невиправданій агресії та тероризму. Українське суспільство доводить, що сила не завжди все вирішує й ніхто не може знищити український народ. У таких умовах ми розуміємо як зростає роль кожного громадянина нашої держави. Сьогодні ми констатуємо, що українська проєвропейська ідентичність ще більше зміцнилася! Бажаю плідного обміну думками, активних дискусій та нових шляхів вирішення актуальних питань».

Науковці працюватимуть у за такими тематичними напрямами:

- система формування у майбутніх фахівців цінностей миру й ненасильства;

- підготовка здобувачів освіти до життя в екстремальних умовах і кризових ситуаціях;

- соціальні та психологічні центри надання допомоги в умовах війни;

- психологічна робота системи освіти в умовах військового стану: особливості та принципи;

- історичний та соціокультурні виміри українського наукового дискурсу в умовах сьогодення;

- дипломатичний фронт: виклики, можливості, успіхи.

Ця зустріч стала дискусійною платформою для обміну науковими думками щодо вирішення актуальних проблем сучасності у соціально-гуманітарній сфері та викликів сьогодення.