» » Проєкт "БІЗНЕС МАНУФАКТУРА" (Маріуполь-Тернопіль)

Проєкт "БІЗНЕС МАНУФАКТУРА" (Маріуполь-Тернопіль)

Дата: 22-07-2022, 16:08 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулася робоча зустріч ректора Андрія Крисоватого та заступника директора навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ Олега Луцишина із Володимиром Каракуловим – засновником Маріупольського продовольчого кластера та Ольгою Колос – засновницею ГО «Рідний край».

  Проєкт «БІЗНЕС МАНУФАКТУРА» (Маріуполь-Тернопіль) започаткований Маріупольським продовольчим кластером (Mariupol Food Cluster) при співпраці з громадською організацією «Рідний край» та у партнерстві із Західноукраїнським національним університетом.

В основі проєкту закладено імплементацію положення Акту з питань малого бізнесу для Європи (АМБ) –  The Small Business Act for Europe (SBA), який  є всеосяжною основою політики ЄС з питань малих і середніх підприємств.

Він спрямований на поліпшення підходів до підприємництва в Європі, спрощення регуляторного середовища для малого та середнього бізнесу, усунення перешкод для його розвитку.

«Цей проєкт не стільки про фінансові результати та здобутки, а про цінності та повернення внутрішньо переміщеним особам, новим Тернополянам, впевненості у завтрашньому дні, яку вона мали до 24 лютого і віроломний наступ російських окупантів його відібрав», – зазначив ректор ЗУНУ Андрій Крисоватий.

Виступаючи, Володимир Каракулов сказав: «Ми чітко переконані, що перемога у війні – це не лише визволення територій України, а й створення нових суспільних благ та цінностей, які формуватимуть сильний середній клас у суспільстві. Базовими та концептуальними принципами яких має стати деолігірхізація та демонополізація економіки Україні. В основі такої моделі має бути принцип «Self-Sustained Community», базований на розподілені виробничих процесів серед максимальної кількості малих та мікро- бізнесі. Це має на меті створити новий прошарок суспільства з іншими цінностями та світоглядом – базованими на принципах самодостатності та фінансової незалежності. У людей має виробитись новий суспільний статус «незаангажованого та незалежного, самодостатнього члена громади», який не просить допомоги, а сам є складовою спільного блага.»

Проєкт базується на трьох векторах:

Економічномустворення матеріальної бази для самозабезпечення громад та стимулювання зростання добробуту населення через розгортання моделі «розподіленої економіки».

Соціальномуормування критичного та постійно зростаючого числа самодостатніх людей, добробут яких залежить від результатів самостійного прийняття рішень, як альтернативи людям, добробут яких залежить від виконання чужих рішень.

Демографічномустворення умов повернення тих, хто виїхав і втримання тих, хто залишився – боротьба за таланти.

 

«Унікальність даного проєкту для України полягає ще й у тому, що цей проєкт має шанс стати самоокупним та само фінансованим, і перетворитись у фонд підтримки соціально-значущих ініціатив. Для цього потрібна фінансова підтримка лише на старті проєкту та до досягнення так званої «точки беззбитковості», - говорить Ольга Колос.

Зважаючи на усе вище зазначене, однодумці  прийшли до ключової тези проєкту: Маріуполь – нескорений, живий, бо Маріуполь – це не заводи і будинки, а нескорені люди!

ЛЮДИ які відроджують себе в Тернополі і підтверджують не на словах, а на ділі, що «схід і захід» – разом!