» » Другий день IV Міжнародного тижня у ЗУНУ!

Другий день IV Міжнародного тижня у ЗУНУ!

Дата: 7-09-2022, 18:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Другий день IV Міжнародного тижня у Західноукраїнському національному університеті розпочався із зустрічі з закордонними науковцями.  Фредерік Цоль, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного права Ягеллонского університету (Польща), завідувач кафедри європейського і польського приватного права та порівняльного правознавства Оснабрюцького університету (Німеччина) поспілкувався зі студентами на тему розвитку українсько-польських відносин в сучасних умовах. Із Євгенією Дулібою, доктором юридичних наук, стипендіаткою Лодзького університету в рамках конкурсу «Inicjatywa Doskonalosci Uczelnia Badawcza» обговорили ситуацію в Україні і її вплив на ядерну безпеку Європи та світу. Загрози ядерній безпеці не знають кордонів. Усвідомлення загрози миру і міжнародній безпеці, яку несе розповсюдження ядерної зброї, призвело до того, що міжнародна спільнота поставила перед собою завдання встановити контроль над використанням ядерних технологій.

У межах Міжнародної дискусійної платформи «Підтримка міжнародних партнерів під час війни як чинник перемоги: гуманітарний та освітньо-науковий виміри», модератором якої виступив Григорій Монастирський, д.е.н., професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу, доктор Ірена Лелюгене – афілійований професор Університету Миколаса Ромеріса (Литва) висловила пропозиції щодо посилення співпраці між ЗУНУ та литовським університетом для активізації міжнародної академічної мобільності. Гражина Дзвонковська – голова правління Інституту європейської інтеграції зосередила увагу на активному розвитку україно-польських відносин та вагомій підтримці України у час війни.

До роботи Міжнародного тижня долучився ректор ЗУНУ Андрій Крисоватий: "Шановні друзі, ми створили міжнародний простір, де маємо можливість почути один одного, побачити нові перспективи та разом знайти рішення нагальних проблем сьогодення. Такі бесіди про актуальні проблеми освіти і науки – це можливість розвиватися й підтримувати один одного. Бажаю кожному знайти однодумців та отримати імпульс для поступу наших країн. Натхнення, плідної і конструктивної роботи упродовж IV Міжнародного тижня у ЗУНУ!"

Продовжився день воркшопом «Вторгнення Росії в Україну та його вплив на глобальну економіку», у якому взяли участь представники з Польщі, Данії, Нідерландів, Тунісу, Німеччини та Китаю.

Роман Зварич виступив із  доповіддю «Вторгнення Росії в Україну та його вплив на світову економіку» й зазначив: «Особливо відчутним для глобальної економіки є вплив російського вторгнення в Україну.  Репутаційних та економічних втрат зазнали більшість ринків світу. Криза триває останніх пів року і важко спрогнозувати термін її закінчення. Проте рішучість українського народу,  фаховий економічний  підхід, а також макрофінансова  підтримка іноземних партнерів дає впевненість у завтрашньому дні».

Володимир Хоманець, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці і в Державі Лівія за сумісництвом звернувся до представників різних країн: «Ви маєте розуміти, що зараз найважливішим, що може зробити ваша країна для світової безпеки та економіки – це допомогти Україні у боротьбі з ворогом.

Розглядайте це не як вашу витрату з бюджету, а як інвестицію вашої країни в нашу перемогу, що в свою чергу гарантує безпеку вашої країни».

Антон Філіпенко – Президент ВГО «Українська Асоціація економістів – міжнародників»: Конфлікт в Україні носить геополітичний характер. Вирішення цієї проблеми потребує залучення всесвітньовідомих економістів –міжнародників. Нещодавно я повернувся з Дубліна (Ірландії), де взяв участь у низці наукових заходів присвячених  ситуації в  Україні. Я запросив іноземних партнерів, зокрема Френсіса  Фукуяму, взяти участь у конференції, яка відбудеться в листопаді в Києві і поговорити про Україну в Україні».

Свої доповіді також представили:

Marlies Springorum – «Вторгнення Росії в Україну: Нідерландський кейс»;

Ірина Галаса – «Кейс: як Україна перетворила слова на зброю під час російського вторгнення»;

Wang Yongshun – «Вторгнення Росії в Україну: Китайський кейс».

Анетта Зелінська, доктор габілітована, професорка Вроцлавського економічного університету, почесний доктор ЗУНУ (Республіка Польща) провела Відкриту проблемну лекцію «Lean Society як інноваційна філософія управління сучасним суспільством». Науковці та представники влади з Литви, Польщі, Німеччини та України ділилися своїм досвідом щодо підтримки українських університетів під час війни. Обговорили перспективи інтернаціоналізації вищої освіти України у період післявоєнної відбудови.  
Другий день Міжнародного тижня продовжився ключовою лекцією «Захист психічного здоров’я дітей і дорослих для збереження життя культурної і природної спадщини світу».

У рамках 4-го Міжнародного тижня навчально-науковий інститут комунікацій презентував два формати інтерактивної роботи: міжнародну живу бібліотеку та оксфордські дебати.

Сенс живої бібліотеки «Нові підходи до перемовин: світовий досвід»  полягав не у тому, щоб розкрити тему, а у тому, щоб пробудити смак до подальшого читання певної живої книги, змусити думати, мотивувати до подальшого пізнання.

Першу книгу «Вплив системного підходу на ведення перемовин» представила пані Майке Сміт - юристка, системний коуч-тренер особистісного зростання у професії та відносинах, інтервізійний консультант для юристів та медіаторів, викладачка НЛБА.

Як використовувати поведінкові переваги в перемовинах розповів ректор Нідерландської бізнес-академії, професор Ян ван Звітен. 

Й третю книгу «Перемовини як мистецтво» презентував Таріель Сіхарулідзе - доцент Державного університету Іллі (Тбілісі, Грузія), асоційований експерт Паризького навчально-наукового інституту переговорів IRENE (Франція) та ESSEC Business School, візитуючий професор Кіпрського міжнародного інституту менеджменту. 

До заходу долучилися учасники з України, Грузії, Азербайджану.

 «У прямому ефірі Міжнародної відкритої бібліотеки я мала приємність розповісти про системний підхід у переговорах та презентувати мою книгу «Розгадка динаміки в медіації – уявлення про системні та комунікаційні моделі у відносинах та конфліктах»», – ділиться враженнями спікер Майке Сміт.

 

У справжньому комунікативному поєдинку змагалися учасники оксфордських дебатів. Студенти шукали істину у дилемі: «Ефективність медіації у вирішенні конфліктів: «за» і «проти» під професійним керівництвом модератора заходу Вікторії Іванюк - Ph.D. з права, юристки, викладачки, переможниці конкурсів з права, учасниці проєктів ЄС, НАТО, РЄ, ОБСЄ.

Найактивнішими дебатантами були студенти ЗУНУ: Віталій Малярський, Максим Гусак та Віктор Єрохін - студенти спеціальності «Бізнес комунікації та переклад», а також студентки Батумського державного університету імені Шота Руставелі: Тамар Жванія та Маріам Мелікішвілі.

День завершився представленням проєкту та конкурсним відбором для участі у глобальному освітньому проєкті з міжнародного бізнесу, крос-культурних комунікацій та інноваційного цифрового навчання Global Case Study Challenge (GCSC).

Щира подяка нашим іноземних гостям, які знайшли час та можливість долучитися до IV Міжнародного тижня!