» » Літературна година «Михайло Грушевський: історик і будівничий нації»

Літературна година «Михайло Грушевський: історик і будівничий нації»

Дата: 29-09-2022, 09:43 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У читальному залі для студентів бібліотеки імені Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету відбулася літературна година «Михайло Грушевський: історик і будівничий нації», приурочена 156-й річниці від Дня народження видатного публіциста, професора історії, організатора української науки, політичного та громадського діяча Михайла Сергійовича Грушевського.

Модератором заходу виступила завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна.

Михайло Грушевський належить до гігантів світового рівня, яких завжди будуть пам’ятати та вшановувати нащадки. Він займався активною політично–громадською діяльністю, яка стала  взірцем для сучасної молоді й  наступних поколінь. Боровся як за автономію України, так і за цілковиту незалежність. Михайло Сергійович - політик та науковець, який вважав, що просвітницький й культурний розвиток повинен стати підґрунтям для формування, утворення розвиненої держави, де українофільство буде тісно пов’язане із соціальним захистом населення.

Ірина Василівна розповіла присутнім про цікаві факти із життя видатного історика та його вплив на піднесення національно-визвольного руху в Україні, подальший розвиток цих ідей у націоналістичному русі та процесі державотворення, а також окреслила біографічні відомості про нелегке життя і діяльність творця, який став символом боротьби за національну незалежність.

Він вважав, що завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою й писав, що українець – це той, хто хоче йти спільно зі своїм народом, працювати для його добра, боротися за його свободу і кращу долю.

Студенти мали змогу переглянути літературні джерела та матеріали про науково-творчий доробок великого українця.