» » Юридичному факультету ЗУНУ – 25 років!

Юридичному факультету ЗУНУ – 25 років!

Дата: 10-10-2022, 16:40 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Історичні витоки утворення юридичного факультету тісно пов’язані з проголошенням  незалежності України, що вимагало створення юридичної бази, здатної забезпечити суверенність країни, зробити рішучі правові кроки до ринкової економіки, реформувати правову систему.

У 1993 р. в інституті економіки та управління Тернопільської академії народного господарства було запроваджено спеціалізацію «Правове регулювання економіки» в межах спеціальності «Економіка підприємств». Основна мета полягала у підготовці юристів для промислових і приватних підприємств.

У 1997 р. у зв’язку з перепрофілюванням на підготовку спеціалістів за напрямом «право» у ТАНГ інститут економіки та управління перейменовано на Інститут економіки, управління та права. Згідно цього наказу в складі ІЕУП створено юридичний факультет. Для забезпечення продуктивної роботи факультету, крім кафедри міжнародного та господарського права, було створено кафедру історії та теорії держави і права. У липні 1997 р. виконувачем обов’язків декана новоствореного юридичного факультету було призначено Ярослава Михайловича Пігача.

Тогочасні економічні та правові реалії ставили високі вимоги у підготовці молодих фахівців у сфері права, тому виникла потреба у створенні самостійної структурної одиниці в складі закладу вищої освіти, яка б готувала таких спеціалістів. У зв’язку з цимв  березні 1998 р  прийнято рішення про створення юридичного інституту на базі юридичного факультету ІЕУП ТАНГ. Виконувачем обов’язків директора інституту призначено канд. юрид. наук, доцента Я. М. Пігача.

З травня 1998 р. до  травня 2003 р. директором інституту був З. С. Гладун. З травня до вересня 2003 р. тимчасово обов’язки директора виконував М. В. Іванчук. З вересня 2003 р. до липня 2004 р. обов’язки директора виконував М. І. Мельник.  

З травня до вересня 2003 р. тимчасово обов’язки директора виконував М. В. Іванчук.

З вересня 2003 р. до липня 2004 р. обов’язки директора виконував М. І. Мельник. З липня 2004 р. до січня 2006 р. обов’язки директора інституту виконувала С. С. Осадчук.

Відповідно до наказу № 449 від 29 серпня 2005 р. на базі юридичного інституту з 1 вересня 2005 р. створено юридичний факультет. З цього часу і дотепер  назва факультету не змінювалася. З  січня 2006 р. деканом юридичного факультету знову стає Я. М. Пігач.

З 2007 р. до 2015 р. деканом факультету був В. І. Возьний.

З квітня 2015 р. і дотепер деканом юридичного факультету є доктор юридичних наук Сергій Володимирович Банах.

Знаковою подією у житті інституту став переїзд  у 2001 році із приміщення, яке знаходилося на вул. Юності, 9, у новий семиповерховий корпус на вулиці Микулинецькій, 46 А, який став справжньою домівкою для багатьох поколінь студентів та викладачів.

З перших років існування активно розвивалася структура факультету, оперативно реагуючи на нові виклики.

Вже в 1998/1999 н. р. функціонували кафедри історії держави і права, теорії держави і права, конституційного та адміністративного права, цивільного і трудового права, міжнародного і господарського права, кримінального права, правосуддя і прокурорського нагляду. У серпні 1999 р. створено кафедру інтелектуальної власності та систем прийняття рішень. З подальшим розвитком вишу кількість кафедр та їх назви змінювалися.

У 2012 р. створено кафедру фінансово-економічної безпеки.

У 2013 р. факультет отримав ліцензію на підготовку магістрів за спеціальністю «Правознавство».

У 2014 р. до складу факультету увійшла кафедра документознавства, інформаційної діяльності та українознавства, яка готує бакалаврів, спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність», а також кафедра психологічних і педагогічних дисциплін, яка готує магістрів за спеціальністю «Педагогіка вищої школи» (у 2020 році увійшли до складу новоствореного соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ).

27 серпня 2015 р. створено кафедру міжнародного права та європейської інтеграції (зараз – кафедра міжнародного права та міграційної політики).

Юридичний факультет ЗУНУ надає професійну, якісну вищу освіту за актуальними бакалаврськими та магістерськими програмами: «Право», «Міжнародне право», «Правоохоронна діяльність». До навчального процесу залучаються досвідченні фахівці-практики, що надає можливість побачити студенту практичні переваги обраного ним фаху.

Професорсько-викладацький колектив юридичного факультету налічує близько 60 високопрофесійних, креативних та талановитих науковців. Серед них – заслужені юристи України, академік Академії економічних наук України, доктори наук, професори, кандидати наук, доценти. Реноме юридичного факультету як потужної освітньо-наукової інституції підтверджує велика кількість серед професорсько-викладацького складу власних випускників. Це близько 20 докторів наук, визнаних як в Україні, так i за її межами. Вони гідно виконують свою місію творення сучасного академічного простору, розвитку нових знань та виховання нового покоління свідомих українських правників.

Усі викладачі демонструють володіння повним переліком загальних та професійних компетентностей, мають успішний досвід професійної діяльності; демонструють інноваційність та лідерство, результатом якого є підвищення мотивації та здатності у студентів до навчання, а колег – до професійного зростання; роблять значний внесок в інституційне зміцнення закладу вищої освіти, покращення якості його освітніх послуг; реалізовують освітні, професійні та наукові проєкти на національному та міжнародному рівнях. Щорічно професорсько-викладацький колектив факультету організовує міжнародні наукові заходи (форуми, конференції, наукові семінари, круглі столи тощо), серед яких традиційними є Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»; Міжнародна студентська наукова конференція «Правова система України в умовах європейської інтеграції: погляд студентської молоді».

Підготовка висококваліфікованих фахівців у сфері юриспруденції, які володіють системою знань у галузі права, необхідних для розуміння природи і змісту основних правових інститутів, а також меж правового регулювання із забезпечення захисту прав і свобод людини та громадянина; розвиток творчих засад особистості майбутнього фахівця-юриста з урахуванням індивідуальних особливостей учасників освітнього процесу є безперечно основною метою нашого навчального закладу.

Провадження на високому рівні освітньої діяльності, яка забезпечує здобуття особами вищої освіти відповідного ступеня за обраними ними спеціальностями, зокрема права, міжнародного права та правоохоронної діяльності. А також підготовка та навчання студентів у дусі дотримання принципів законності, верховенства права, справедливості та поваги до людської гідності; впровадження в навчальний процес елементів практичної підготовки студентів-правознавців у сфері надання юридичних послуг.

Юридичний факультет постійне ставить перед собою завдання  забезпечення навчального процесу, спрямованого на оволодіння студентами теоретичними знаннями та практичними навичками в юридичній професії; проведення відповідних організаційних заходів щодо проходження практики у відповідних органах та структурах; надання громадянам соціально-вразливих верств населення безоплатної правової допомоги.

Після завершення навчання на юридичному факультеті випускники можуть працювати: у сфері надання правової допомоги, у сфері освіти, в органах судової влади, національної поліції, митної служби, фіскальної служби, Служби безпеки України, Національному антикорупційному бюро, органах виконання покарань, інших органах державної влади та місцевого самоврядування, у зарубіжних юридичних фірмах, міжнародних міжурядових та неурядових організаціях, у міжнародних судових установах, у посольствах, міністерствах і відомствах України, у консалтингових і аудиторських іноземних фірмах, у воєнізованій охороні, у приватних охоронних структурах, приватних детективних агентствах, Державній аудиторській службі, Державній службі фінансового моніторингу, займатись приватною юридичною практикою. 

Факультет займає одне з ключових місць серед українських юридичних вишів, а також реалізує міжнародну співпрацю із зарубіжними партнерами: Люблінським Католицьким Університетом ім. Іоанна Павла II (м. Люблін, Польща), Католицьким університетом у Ружомберку  (м. Ружомберок, Словаччина), Академією місцевого самоврядування у м. Варшава (м. Варшава, Польща), Оснабрюцьким університетом (м. Оснабрюк, Німеччина), Ягеллонським університетом (м. Краків, Польща), Батумським державним університетом імені Шота Руставеллі (м. Батумі, Грузія), Вармінсько-Мазурським університетом (м. Ольштин, Польща), Куявсько-Поморською Вищою Школою (м. Бидгощ, Польща), Вищою школою менеджменту охорони праці в Катовіцах (Польща), ДКЛекс Академією М. (Естонія), Європейський університет Молдови.

Позитивні зміни на ЮФ відбуваються в останні сім років, кількість юридичних кафедр зросла до шести; запроваджені нові спеціальності: міжнародне право і правоохоронна діяльність. На факультеті організовують і проводять масу різних проектів, які поглиблюють різнопланові знання, вміння і навички.

Виховна робота є невід’ємним елементом повноцінної вищої освіти в Україні, підґрунтям для формування громадянського суспільства із самобутніми культурними та духовними цінностями. Саме тому на факультеті створюється максимально сприятливий мікроклімат і емоційно піднесений простір, що сприяють всебічному розвиткові й творчій самореалізації кожного студента, через численні та різнопланові виховні заходи та акції.

Студенти юридичного факультету ЗУНУ – юнаки та дівчата, які прагнуть змінити цей світ, прямують до успіху, не бояться ставити амбітні цілі та роблять все, аби їх досягнути. Так, саме студенти юридичного факультету дискутують про проблеми теорії держави і права, наполегливо вивчають тонкощі різних галузей права та, як ніхто, знають права, свободи й обов’язки людини та громадянина і вміють їх відстоювати.

На юридичному факультеті активно функціонує значна кількість студентських ініціатив, серед яких: Західноукраїнський інтелектуальний турнір «NATUS VINCERE», Літня школа «ЛІДЕР ПРАВА», Форум Нових Можливостей, тиждень права «LAW WEEK», міжнародні студентські конференції, Школа польського та європейського права, практико-орієнтовані тренінги, воркшопи, майстер-класи, посвята першокурсників у студенти, театральна вистава за участю викладачів та студентів, а також участь у загальноуніверситетських проектах ЗУНУ.

Факультет підготував більше трьох тисяч високоерудованих юристів. Сьогодні випускники ЮФ ЗУНУ успішно працюють на різних важливих правових ділянках.

Серед випускників факультету чимало успішних науковців та юристів-практиків, зокрема, адвокатів, нотаріусів, прокурорів, суддів, юрисконсультів, аудиторів, службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, депутатів місцевих та обласних рад, народних депутатів Верховної Ради України.

Неможливо оминути увагою випускників, які стали професіоналами та вносять вклад у розвиток правової системи України, серед яких: Тарас Пастух – народний депутат України VIII скликання, учасник АТО/ООС, з початком повномасштабного вторгнення рф, вступив до лав ЗСУ; Тарас Юрик – народний депутат України VIII скликання; Василь Деревляний – народний депутат України V - VII скликання; Руслан Кошулинський – народний депутат України VII скликання, заступник Голови Верховної Ради України (2012 р. – 2014 р.), учасник АТО/ООС; Наталія Чудик  – депутатка Тернопільської районної ради;  Микола Палійчук – міський голова м. Яремче Івано-Франківської області (2002 р. – 2007 р.); Олег Вийванко – голова Тернопільського міськрайонного суду; Любомир Базан – суддя Тернопільського міськрайонного суду; Наталія Воробель – суддя  Тернопільського міськрайонного суду; Ольга Герчаківська – суддя Тернопільського міськрайонного суду; Максим Грищук – прокурор, в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (2020-2022), учасник АТО/ООС, з початком повномасштабного вторгнення рф, став до лав ЗСУ; прокурори – Руслана Ребрина, Денис Демків, Олена Мачуга, Роман Валецький; адвокати – Надія Сампара, Олена Баранець, Володимир Берегуляк, Андрій Яворський, Павло Варода, Андрій Майка, Максим Майка, Ірина Кукаріна; нотаріуси – Олесь Салій, Анжела Мединська, Ірина Бурда та багато інших.

Список успішних випускників юридичного факультету можна продовжувати, адже щороку кількість випускників факультету збільшується.

Юридичний факультет ЗУНУ – це велика команда творців та тих, хто по-справжньому любить свою роботу. Саме тут відчувається, що університет – це не «студент для викладача, а викладач  для студента». Адже професіонали своєї справи діляться із молодим поколінням своїми знаннями та досвідом, щоб допомогти реалізувати їхні цілі та мрії.


Автор статті - директор музею ЗУНУ Віталій Михайлиця