» » Практичний семінар для студентів освітньої програми «Агрономія»

Практичний семінар для студентів освітньої програми «Агрономія»

Дата: 20-10-2022, 12:04 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно відбувся практичний семінар в Тернопільській філії Українського інституту експертизи сортів для студентів бакалаврів та магістрів освітньої програми «Агрономія».

Фахівці розповіли про оцінку стану посівів озимих культур перед припиненням вегетації, моніторинг фітосанітарного  стану посівів озимих культур, визначення елементів структури врожаю та показників якості зерна пізніх ярих культур, розвиток рослин озимих зернових культур впродовж осінньої вегетації та їх перезимівля, що є важливою умовою формування врожайності та якості зерна, посіви з оптимальними параметрами надземної біологічної маси, фотосинтезуючої площі листкового апарату, структури пагонів, кореневої системи визначають формування елементів продуктивності протягом всієї активної вегетації рослин та впливають на стабільність зерновиробництва. Тому, оцінка стану посівів озимих культур та розроблення ефективних заходів їх коректування перед входженням у зиму є важливим чинником у формуванні високопродуктивних посівів.

Захід відбувся з участю директора ТФ УІЕСР Івана Андрійовича Дудника та заступника директора Володимира Євгеновича Мокрицького. Юнаки та дівчата ознайомилися з основними напрямами діяльності установи, провели оцінку стану посівів гороху озимого посівного, ріпаку озимого й озимих зернових (ячмінь, пшениця, жито, тритікале) щодо визначення фенологічних фаз росту і розвитку рослин, густоти посіву, вмісту хлорофілу у листках зернових культур за допомогою приладу N-tester фірми Jara Україна.

Також студенти мали змогу визначити вміст вологи в зерні сої у польових та складських умовах та встановити основні показники якості зерна пшениці озимої: вміст білку, вуглеводів, жиру. Молодь ознайомилася із селекційними зразками техніки для сівби, догляду за посівами, збору врожаю, первинної і вторинної очистки зерна.

Окремо обговорили питання постійного моніторингу посівів озимих зернових щодо вмісту цукрів у вузлах кущіння впродовж осінньо-зимового періоду вегетації. Семінар відбувся у режимі діалогу та обговорення зазначених питань, що дозволило здобувачам вищої освіти отримати необхідну додаткову інформацію для навчального процесу та її практичного застосування.

Щиро вдячні колективу Тернопільській філії Українського інституту експертизи сортів за надану можливість отримати корисні знання та навики. Сподіваємося на подальшу тісну співпрацю.