» » Екологічний тренінг «В гармонії з довкіллям жити!»

Екологічний тренінг «В гармонії з довкіллям жити!»

Дата: 21-10-2022, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У читальному залі для студентів бібліотеки імені Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету відбувся екологічний тренінг «В гармонії з довкіллям жити!» для першокурсників-агрономів та екологів.

Організатор заходу Ірина Любезна зазначила, що на у ХХІ столітті екологічні проблеми набули статусу глобальних. Україна, як і багато країн світу перебуває на межі великої екологічної кризи. Дедалі більше забруднення атмосфери, гідросфери та літосфери, накопичення величезних об’ємів  відходів людської діяльності при одночасному виснажені майже всіх видів природних ресурсів призвели до розвитку глобальної екологічної кризи.

Основне завдання екологічного виховання студентської молоді полягає у  необхідності закріпити усвідомлення того, що природні багатства не є безмежними. Актуальними є слова Антуана де Сент-Екзюпері: «Ми не отримуємо у спадок Землю від предків, ми беремо її в борг у наших дітей».

На «дереві очікувань» студенти прикріпили на стіках свої очікування від проведення тренінгу, які розпочали фразами: «Я сподіваюсь…», «Я очікую…», «Я хочу дізнатись…», «Я надіюсь…»

Так як земля, що живить нас, повітря, яким ми дихаємо, вода, яку п'ємо, щорічно зазнають величезних втрат від необдуманої дії тих, хто ними користується, то для подальшої роботи студенти поділилися на три групи  «Земля» (працювали над проблемою забруднення ґрунтів), «Вода» (працювали над проблемою забруднення води), «Повітря» (працювали над проблемою забрудненості повітря). Кожна із груп отримала своє завдання і створила за даною темою мініпроєкт.

Робота молоді передбачала заповнення усіх розділів, які були зазначені у шаблоні плаката: девіз групи, роль згадуваної стихії у природі, виникнення проблеми й шляхи вирішення.

Поки юнаки та дівчата працювали Ірина Василівна запросила до слова в.о. завідувача кафедри агробіотехнологій Антіна Шувара, який наголосив на важливості проведення таких заходів.

Також із вітальним словом звернувся директор бібліотеки імені Л. Каніщенка ЗУНУ Казимир Возьний, який побажав усім плідних дискусій у вирішенні завдань та приємних вражень від проведеного дозвілля у стінах бібліотеки.

Кураторка гр. Екол-11 Тетяна Андрусишин розповіла присутнім про зелений спосіб життя, який не є самопримусом, а переосмисленням способу життя у світ творчості, радості, усвідомленості та висловила сподівання на те, що завдяки таким тренінгам студенти навчаться більше розуміти природу, усвідомлювати себе частиною світу природи, розвиваючи свою увагу, спостережливість, мислення, бажання примножувати багатства рідної землі.

Кураторка гр. Агр-11 Олена Чернишенкощо зауважила, що для покращення екологічної ситуації необхідно насаджувати ліси та парки, підвищувати якість палива, впроваджувати технології маловідходного та безвідходного виробництва, встановлювати додаткові фільтри та очисні споруди, використовувати циркуляційну систему водопостачання та біологічну очистку стічних вод, використовувати дизельне паливо та здійснювати заміну вугілля біопалив.

Представники груп захистили свої мініпроекти, проявивши обізнаність, ерудованість та творчість. Зуміли розкрити негативний вплив антропогенного фактору на довкілля, пояснили сутність глобальних екологічних проблем і розглянули шляхи покращення екологічного стану довкілля.

На завершення заходу студенти підходили до «дерева очікувань» і прокоментували, чи справдилися їх очікування, прикріпивши квіточки до дерева.

Екологічне виховання формує активну природоохоронну позицію свідомих громадян та дає змогу студентам бути активними учасниками дійства. Тренінг стимулює розвиток логічного і критичного мислення, спонукає до вирішення поставлених проблемних завдань креативними способами, розвиває уяву й здатність до передбачення і моделювання ситуації в майбутньому.