» » Відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в освіті: реалії та перспективи розвитку»

Відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в освіті: реалії та перспективи розвитку»

Дата: 31-10-2022, 12:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 28 жовтня 2022 року відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в освіті: реалії та перспективи розвитку», яку проводила кафедра освітології і педагогіки соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету.

Співорганізаторами та учасниками конференції стали представники закордонних (Yunnan Minzu University, China; Віденська вища педагогічна школа, Австрія; Гамбурзький університет, Німеччина; Вища школа управління та адміністрації в м. Ополє, Польща; університет Мармара, Туреччина) та вітчизняних (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Хмельницький національний університет, Мукачівський національний університет, Ужгородський національний університет, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ) закладів вищої освіти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися перший проректор Західноукраїнського національного університету, кандидат фізико-математичних наук, доцент, Микола Шинкарик та заступник декана соціально-гуманітарного факультету, доктор історичних наук, професор, Леся Біловус, які актуалізували нагальність розвитку сучасної освіти та окреслили труднощі і важливість її реалізації в реаліях воєнного стану;

Доктор філософії (PhD) освітніх, педагогічних наук, заступник директора – начальник управління департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації Ганна Зварич побажала учасникам конференції плідної роботи та результативних дискусій з питань впровадження інновацій в освіті.

З доповідями за тематикою конференції щодо впровадження інновацій в освітній процес закладів освіти виступили науковці українських університетів:

- професор Світлана Калаур (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка) виступила з доповіддю на тему: «Потенціал акмеологічного та адаптивного підходів для підвищення якості освітніх послуг у післядипломній освіті»;

- професор Віталій Кульчицький (Тернопільський національний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського) розкрив інноваційні технології виховання в форматі сучасного освітнього простору;

- професор Оксана Шукатка (Львівський національний університет імені Івана Франка) виступила з доповіддю: «Формування ціннісного ставлення до здоров’язбереження студентів ЗВО засобами фізичного виховання» та ін. науковці.

Крім того з доповідями на актуальні теми виступили молоді науковці, аспіранти та магістранти з Китаю.

Під час пленарного та секційних засідань учасники міжнародної конференції обговорили можливі шляхи підвищення професійної компетентності освітян, сучасні тренди інноватизації освіти на різних рівнях (фундаменталізація, інформатизація, цифровізація та ін.), відзначивши необхідність глибоких, докорінних змін у системі освіти для забезпечення її відповідності нелегким сучасним умовам і потребам українського суспільств.

Загалом у конференції взяли участь більше ста освітян, науковців, аспірантів та магістрів із різних університетів України та закордону.

Обговорення запропонованої тематики засвідчило необхідність реалізації освітніх інновацій в закладах освіти різних рівнів в умовах воєнного часу на основі вітчизняного та закордонного досвіду.

На завершення зі словами подяки за спільну плідну працю, підняті актуалізовані питання, що відносяться до інновацій в освіті, та високу наукову професійність  доповідачів до учасників конференції звернулася завідувачка кафедри освітології і педагогіки, доктор педагогічних наук, професор Лілія Ребуха й побажала кожному фахового вдосконалення, компетентнісного зростання й самореалізації в освітянській сфері!