» » Науково-краєзнавча конференція, приурочена 150-річчю від народження Богдана Лепкого

Науково-краєзнавча конференція, приурочена 150-річчю від народження Богдана Лепкого

Дата: 4-11-2022, 11:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Доценти кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету: Надія Білик та Олена Конопліцька взяли участь у Науково-краєзнавчій конференції, приуроченій 150-річчю від народження Богдана Лепкого.

З вітальним словом виступили Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко, директор департаменту культури і туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський.

Кандидат історичних наук, доцент Надія Іванівна Білик репрезентувала громадсько-політичну діяльність Б. Лепкого, як сенатора Другої Речі Посполитої. У доповіді «Богдан Лепкий – амбасадор українсько-польських культурних взаємин» було проаналізовано духовну спадщину Б. Лепкого на парламентській ниві, схарактеризовано своєрідність його культурологічної концепції, основою якої була ідея самодостатності національної культури та її взаємозв’язку з культурами інших народів. Цей виступ характеризував Б. Лепкого, як людину зі сформованими поглядами на проблеми, що турбували українську суспільність у кінці 30-х рр. ХХ ст. Керуючись загальнолюдськими цінностями в їх вирішенні, митець виступив за збереження та розвиток української культури, зокрема української мови як основи національної свідомості.

У презентації Надії Білик також було представлено видання: «Вибраних творів» Богдана Лепкого, історичної повісті «Сотниківна», монографії «Культурологічна спадщина Богдана Лепкого»,  які опубліковано в Україні завдяки гранту Канадського інституту українських студій. Як керівник цих наукових проєктів лепкознавець була відзначена званням лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Богдана та Левка Лепких.

У виступі кандидата філологічних наук, доцента Олени Ігорівни Конопліцької було розкрито тему «Питання національної свідомості у творчості Богдана Лепкого». На думку дослідниці, національна свідомість для Б. Лепкого була неодмінною умовою існування нації. Він, як письменник, публіцист і літературознавець вважав, що національно свідома людина любить свою батьківщину, знає її історію і культуру, поважає народні традиції, гордиться своєю національною приналежністю. Становленню особистості і формуванню такої свідомості Богдана Лепкого сприяли його батько – Сильвестр Лепкий і дід по матері. Як згадував Лепкий у спогадах, передусім дід прищеплював йому «почуття гордості за історію України». Соціокультурне середовище, підсилене освітою і професійною діяльністю університетського викладача сформували письменника, як людину виняткових якостей, великого патріота.

Під час конференції виступили краєзнавці з Тернополя, Львова, Бережан тощо. Доповіді буде опубліковано у збірнику матеріалів конференції й оприлюднено на сайті Тернопільського обласного краєзнавчого музею.