» » Студентські дебати на факультеті фінансів та обліку

Студентські дебати на факультеті фінансів та обліку

Дата: 7-11-2022, 15:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  Нещодавно на факультеті фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету у межах вивчення дисципліни «Фінанси» (керівник курсу – доктор економічних наук, професор Тетяна Кізима) студенти групи ОО-22 організували і провели студентські дебати «Легалізація тіньового бізнесу в Україні: аргументи «за» і «проти»».

Ідея проведення таких заходів виникла в другокурсників у процесі жвавої дискусії на одному із практичних занять, коли думки кардинально розділилися: одні юнаки й дівчата були переконані, що в Україні слід негайно легалізовувати тіньовий бізнес, інші ж, навпаки, були проти цього, наводячи свої аргументи, тож вихід залишався один - довести власну правоту на інтелектуальних дебатах.

Для цього молодь виокремила підтеми, а саме: нелегальний обмін валют, незаконний продаж вогнепальної зброї та нелегальний збут наркотичних засобів. Аргументувати свою позицію домовилися у трьох основних суб’єктах: держава, бізнес і громадяни, обов’язково враховуючи фінансові аспекти переваг та недоліків такої легалізації для цих суб’єктів.

Наводити аргументи «за» у контексті вищенаведених аспектів тіньового бізнесу взялися: Софія Смеречинська, Василина Бісюк, Христина Туткалюк, Марія Башуцька, Руслан Кулик і Юлія Яциків, які працювали над питаннями обміну валют, аналізували проблеми легалізації вогнепальної зброї в Україні і світі, аргументували випадки, пов’язані із необхідністю легалізації обігу наркотичних засобів.

«Проти» легалізації означених аспектів тіньового бізнесу аргументи наводили: Вікторія Баран, Владислав Скворцов, Надія Волошинська, Оля Штойко, Марко Савчук і Тарас Соболь, які досить глибоко дослідили вищенаведені проблеми та активно відстоювали свою позицію щодо них. 

Слід зазначити, що другокурсники надзвичайно ґрунтовно і зважено підійшли до організації і проведення дебатів, дослідивши не лише фінансові аспекти впливу тіньового бізнесу на економіку країни, але й добре попрацювали над розкриттям проблеми суспільного добробуту, продемонструвавши тісний взаємозв'язок між фінансовими процесами, що відбуваються у державі, та ментальністю, психологічними і морально-етичними аспектами, що стосуються нелегального бізнесу.

Суворим і водночас справедливим арбітром інтелектуальних дебатів був Андрій Гетьман, який провів захід і оголосив вердикт.