» » Музей російсько-української війни

Музей російсько-української війни

Дата: 14-11-2022, 17:46 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Війна – це безумство, це невиправдана жорстокість, це найстрашніше і найбезглуздіше, що тільки є у світі.

І пам’ять про загиблих, як ціна, яку заплатили люди за збереження територіальної цілісності України – має бути показана, не забута, щоб наші молоді покоління бачили, якою ціною це здобували.

У Збаражі з ініціативи батька Героя Небесної Сотні, загиблого захисника Майдану Устима Голоднюка – відомого українського волонтера Володимира Голоднюка, створено перший і поки що єдиний в Україні музей російсько-української війни

Мер міста Збаража Роман Полікровський запросив делегацію навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ разом із ректором Нідерландської бізнес-академії Яном ван Звітенем ознайомитися із експонатами музею та вшанувати пам’ять загиблих.

Заклад направду унікальний. Серед експонатів є навіть пробиті кулями бронежилети, використані туби з під бойової зброї, каски, які врятували життя бійцям, бойові стяги, листи від дітей з побажаннями. Тубус від шведсько-британської переносної протитанкової ракети NLAW став родзинкою музею.

Окрім речей та зброї українських солдат до фондів музею передано шоломи, наплічники та паски росіянців.

Дуже сильні враження справила на відвідувачів вивіска назви школи для осіб з інвалідністю із Мар’їнки – єдине, що залишилося від будівлі, а також стелла портретів загиблих воїнів – Героїв Збаражчини.

Окрім експонатів, приміщення заставлене гуманітарною допомогою, яку пан Володимир Голоднюк разом із побратимами возить на фронт.

Із важким серцем та сльозами на очах ми поверталися зі Збаража. Пан Звітен серед усіх подій його триденної подорожі в Україну без вагань сказав, що найсильніше враження на нього справило відвідання Музею російсько-української війни