» » Навчаємося медіації у практиків

Навчаємося медіації у практиків

Дата: 28-11-2022, 16:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно попри усі складнощі та виклики нашого часу студенти освітньої програми "Психологія перемовин та медіація" разом із директоркою ННІК ЗУНУ Оксаною Коваль мали змогу побувати у практичних установах - Тернопільському Регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області та Тернопільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Про медіацію та відновне правосуддя із студентами спілкувалися заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Світлана Бандура; менеджер з якості, координатор пілотного проєкту в Регіональному центрі Віталій Сольський; директор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Юрій Гордєєв; помічники юриста Ірина Ясінська та Вікторія Гвязда.

Учасники обговорили, як можна врегулювати конфлікт поза судом за допомогою медіації в інтересах дитини, а також пілотний проєкт "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення", та зокрема роль психологів у його практичній реалізації.

"Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину" впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторним злочинам.

За результатами участі неповнолітніх, їх батьків та потерпілої сторони у процедурі медіації, яку проводить спеціально підготовлений посередник, між сторонами укладається Угода про застосування Програми. Далі неповнолітній працює з психологом і обов’язково проходить призначені ресоціалізаційні заходи – це і є особливістю пілотного проєкту. Метою ресоціалізації є формування здатності до стабільної самостійної законослухняної поведінки через зміну спрямованості особистості, створення системи її моральних, ідейних, правових переконань відповідно до прийнятих у суспільстві норм і цінностей (корекційні, освітні програми тощо).

Відрадно, що директорка навчально-наукового інституту комунікацій та керівниця програми "Психологія перемовин та медіація" Оксана Коваль є причетною до команди з реалізації цього проєкту як член міжвідомчої робочої групи "Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення", психолог проєкту та тренерка програми індивідуальних занять для неповнолітніх "Життєві навички".

Окрім цього студентам розповіли про роботу медіатора, проведення медіаційних процедур, а також надання послуг у міжсекторальному центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали унаслідок насилля "Барнахус" як моделі дружнього до дитини правосуддя.

На завершення зустрічі бібліотека навчально-наукового інституту комунікацій поповнилася новою подарованою книжкою – збіркою "ПРОти НАСильства".

 

Щира вдячність партнерам та стейкхолдерам програми "Психологія перемовин та медіація" – Тернопільському Регіональному центру з надання БВПД у Тернопільській області та Тернопільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за цікавий практичний досвід для студентів.

Упевнені у подальшій продуктивній співпраці та дружніх взаєминах.