» » Відбулася низка воркшопів з медіації для студентів ННІК від нідерландських колег

Відбулася низка воркшопів з медіації для студентів ННІК від нідерландських колег

Дата: 6-12-2022, 10:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Уже майже рік навчально-науковий інститут комунікацій Західноукраїнського національного університету  практикує введення досвіду нідерландських колег у навчальний процес студентів у сфері медіації.

Відповідно до офіційної статистики у Нідерландах щороку проводиться 9000 медіацій в судах, але це ніщо проти загальної кількості медіацій в рік. За рік там проводиться близько 200 000 офіційних медіацій та близько 1 000 000 неофіційних медіацій. Крім того, трохи менше 100 000 осіб навчені використовувати навички медіації (судді, адвокати, психологи, юристи, HR та інші).

Тож, навчатися у таких досвідчених експертів для студентів класичного університету Тернополя направду честь.

Студенти магістерської програми «Психологія перемовин та медіація» навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ отримали цінний практичний досвід від експертів Нідерландської бізнес-академії. Упродовж практичних сесій разом з ректором НЛБА, професором Яном ван Звітенем та його колегами Яніною Недашківською, Маріанною Розумною та Оксаною Олійник студенти гр. ПСПм-11 опановували техніки та навички, які необхідні медіатору, вивчали принципи, стадії та стилі медіаційної діяльності та технологію укладання контракту між сторонами. Крім того обговорювалися найпоширеніші проблеми, які можуть виникати під час розв’язання спору, включаючи аспекти емоційного інтелекту та значення особистостей медіатора й сторін конфлікту. Це все, тренери супроводжували реальними кейсами з особистої практики, де учасники мали змогу спробувати себе у ролі медіаторів та осіб у конфлікті.

Є відома приказка в Нідерландах, яка звучить так: «Кожен недолік має свою перевагу». Якщо ми будемо вчитися через досвід інших, ми можемо вивести медіацію на зрілий рівень в Україні дуже швидко. Не винаходити заново, а слухати, вчитися, адаптувати і створювати навіть кращу версію з усіх, що вже існують, враховуючи досвід тих країн, що проходили цей шлях.

Бо основа – це схвалення та прийняття більшістю людей, інституцій, організацій, людей із суміжними професіями (адвокатів, психологів, аудиторів) та урядом того, що медіація – це серйозна альтернатива не лише  суду, а й формування нової культури взаємовідносин. Адже медіація в першу чергу – це не про конфлікт, медіація – це про людей та їх відносини.