» » Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту

Дата: 27-01-2023, 09:58 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту  у читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л.Каніщенка проведено історичну годину «Голокост: злочин проти людства».

Це Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар,

Вбивали всіх старого і малого,

І мало, хто життя порятував.

 27 січня — Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту, який засновано у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН.

Саме в цей день у 1945 році було звільнено від фашистів найбільший з гітлерівських концтаборів Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

Убивства євреїв окупантами почалися в Україні 22 червня 1941 р. і тривали понад три роки.

Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр,  де було розстріляно  понад 150 тис. осіб. Під час Другої світової війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів. Корінні кияни пам'ятають про страшні події вересня 1941 року, коли Київ окупували німецькі війська.

Під час заходу завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна розповіла присутнім студентам юридичного, соціально-гуманітарного факультету та ученицям Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич» та Тернопільської школи №16 про страшні  факти масового знищення людей в роки Другої Світової війни, про історію Голокосту, де вони дізналися чимало фактів про жахіття, через які довелося пройти жертвам. Зосереджено увагу на найважливіших епізодах тих подій.

Також молодь переглянула архівні документи, які містяться  у періодичних виданнях та науковій літературі, опрацювали фрагменти історичних документів.

Людство не повинно  забувати, що нацистські табори смерті починалися з ненависті, забобонів й антисемітизму. Пам'ять про Голокост необхідна для того, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Сьогоднішнє покоління має перейняти естафету пам'яті й відстоювати гідність людини.