Ангели пам’яті…

Дата: 20-02-2023, 16:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні, 20 лютого, спільнота Західноукраїнського національного університету вшанувала Героїв Небесної Сотні – громадян, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, їхню відвагу, силу духу і стійкість.

Дев’ять років тому, 18 лютого 2014 року, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності.  Зранку протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву «Мирний наступ». Громадяни вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом повернення до Конституції України 2004 року.

На той час до урядового кварталу було стягнуто великі сили міліції, БТР і два водомети. А у Маріїнському парку зібралися сотні «тітушок». Вони атакували колону протестувальників і розпочалися запеклі сутички, які тривали у центральній частині столиці до пізньої ночі. Майдан Незалежності залишився під контролем учасників протестів. У результаті протистоянь 18 лютого, на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку, у Маріїнському парку та Майдані Незалежності загинуло 23 людини, а 509 отримали тілесні ушкодження.

Ще більшого загострення події на київському Майдані набули 19-20 лютого 2014 р., коли внаслідок снайперського обстрілу протестувальників на вулиці Інститутській та прилеглих територіях загинуло більше 50 осіб, а сотні отримали поранення різної важкості.

Усіх загиблих, що захищали конституційні засади демократії, права і свободи людини під час Революції Гідності, символічно названо «Небесною Сотнею» та посмертно нагороджено званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять усіх полеглих Героїв. Серед Небесної Сотні є Тарас Слободян — випускник і працівник класичного університету Тернополя, надзвичайно добра й світла людина, справжній громадянин і патріот нашої держави. На його честь у корпусі соціально-гуманітарного факультету відкрили пам’ятну дошку. Тарас з перших днів Революції Гідності у грудні 2013 р. перебував на Майдані і віддав за рідну Україну найцінніше - життя.

Сьогодні з висоти блакитних небес на нас споглядає не одна Небесна сотня. У запеклих боях, стражданнях війна забирає життя тисячі вірних синів і доньок України. Серед них, на жаль, випускники та студенти нашого університету.

У ЗУНУ організовано виставку Віктора Гурняка «Від Майдану до Війни» - фотографії, які було зроблено під час подій на Майдані та в зоні АТО. Віктор – пластун, журналіст-фотокореспондент, боєць батальйону «Айдар», Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка",  нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Він загинув 19 жовтня 2014 р. на Луганщині, рятуючи поранених вояків з місця бою. Під час Революції Гідності Віктор бував у найгарячіших точках на вулицях Грушевського, Інститутській, активно займався волонтерством, створював фоторепортажі зі Сходу України, показував світові фотообличчя війни, а потім змінив фотокамеру на автомат.

Мати Героя - Марія Гурняк, звертаючись до університетської родини, промовила: «Все своє життя Віктор присвятив Україні. Він мріяв про нескорену, незалежну, незламну, міцну державу. Я дякую Господу, що дарував мені такого сина, який вчив нас любити країну понад усе, бути вірними й гідними громадянами».

До сліз пройняли кожного рядки із пісні у виконанні Олега Левицького «Небесна Сотня України».

«Усім нам потрібно переосмислити цінності Майдану, теперішнє крізь призму подій трагічного лютого, вшанувати пам’ять наших Героїв й довічно бути вдячними за Україну! Вічна слава нашим мужнім захисникам!» - зазначила спеціалістка відділу Міністерства у справах ветеранів в Тернопільській області Ірина Сказків.

В єдності з усім українським народом університетська родина долучилася до Всесвітньої тихої акції «Ангели пам’яті», розвісивши на липовій Алеї Небесної Сотні білих ангелів.

Небесна Сотня показала нам приклад поваги до народу та країни. Ці дні дев’ятирічної давності ще раз підкреслюють, що ми є великим народом. Весь світ побачив наскільки ми, українці, сильна нація.

Гордимося тим, що ми – українці й пам’ятаймо тих, хто віддав своє життя за велич нашої України!

Слава Україні!

Героям слава!