» » Гарвардський метод ведення перемовин

Гарвардський метод ведення перемовин

Дата: 28-02-2023, 15:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Ділові люди давно вирішують свої проблеми за «круглим столом», але часто виникають непорозуміння, вирішення яких потребує використання нових методів ведення переговорів.

У студентів освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» розпочався новий додатковий практико-орієнтований курс «Школи перемовин» під керівництвом талановитого медіатора, експерта з перемовин, сертифікованого міжнародного радника з медіації Олега Трибоя.

Перший і найпоширеніший метод, який розглядали студенти - гарвардський метод ведення перемовин (принциповий), розроблений Роджером Фішером, Вільямом Юрі та Брюсом Паттоном. Автори - провідні фахівці Гарвардського переговорного проєкту, які пропонують дієвий спосіб принципових перемовин - сприймати опонентів як співучасників вирішення проблеми, а не як ворогів.

Студентка групи ПСПмз-11, начальниця сектору комунікації Головного управління поліції в Хмельницькій області Інна Глега ділиться враженнями:

«Перемовини – це невід'ємна частина нашого життя, оскільки ми їх ведемо, починаючи з раннього  віку.  Не знаю, як хто, а я й досі пам’ятаю один зі своїх перших «переговорних процесів» з батьками у віці десь років трьох. Його метою було виторгувати у мами зайву цукерку, а вона, у свою чергу, хотіла, аби  я з’їла кілька ложок ненависної мені каші, миску з якою, я, врешті-решт, надягла собі на голову у знак протесту проти того, що мій опонент (мама), як і я, не хотіла поступатися своїми позиціями.  Тепер, вивчаючи у ЗУНУ курс «Школи перемовин. Гарвардська модель»,  я знаю,  що це називається позиційним торгом, який не є вдалим  варіантом для досягнення бажаної мети у переговорах.  Загалом цей курс, який викладає висококласний фахівець у переговорній царині Олег Трибой, може бути корисний не лише тим, хто професійно займається перемовинами. Гарвардська методика є хорошою моделлю для ефективного вирішення конфліктів у будь-якій сфері: політичній, діловій чи побутовій.  Вона розвиває комунікативні навички, дає можливість не лише з великою ймовірністю досягнути бажаного, а й зберегти хороші відносини з партнерами на перспективу.

Особлива подяка лектору Олегу Трибою за дуже змістовні лекції, наповнені жвавістю, зрозумілими і близькими кожному життєвими прикладами».